16. јун 2019.

Bezglutensko letovanje, mafini sa borovnicama i predlozi za prirpemu hrane




Odlazak na zimovanje nakon mesec dana početničkog bezglutenskog kuvanja smatram jednim od najvećih stresova po pitanju ishrane bez glutena. Još uvek zbunjeni, neobavešteni, neiskusni i nesigurni uputili smo se u bespuća Austrije u nadi da ćemo uspeti da prehranimo mlađe dete. Ponadala sam se da će nam zamrznuta sarma, bolonjez sos i podvarak sa piletinom uz tri pakovanja hleba biti dovoljno za ručak posle skijanja. Na svu sreću, u svakom austrijskom selu postoji Spar u kome smo pronalazili gluten free proizvode. Tada sam prvi put kupila bezglutenske kore za lazanje. Od prvobitnog stresa vratili smo se kući sa namirnicama za koje nismo ni znali da postoje. Od tada, pred svako putovanje Google maps je konsultovan radi boljeg snalaženja u nekom gradu i pronalaženja prodavnica za koje pretpostavljam da imaju bezglutenski asortiman.

Letovanje bezglutenci pažljivo planiraju. Jer, treba se hraniti sigurno i bez zdravstvenih posledica. Kako se organizovati, šta poneti i šta se može pronaći od hrane na destinaciji su samo neka od pitanja koja muče bezglutence? Tokom proteklih pet godina uspela sam da napravim model organizacije ishrane na zimovanju. Letovanje je, verujte mnogo lakše.

Prevoz
Odaberite prevozno sredstvo i počnite planiranje. Ako putujete automobilom ograničeni ste samo kubikažom gepeka. Možete poneti sve što vam je i potrebno i nepotrebno. Avionom ste ograničeni po pitanju prtljaga, ali po osobi možete poneti oko 20-23kg prtljaga, pa hranu rasporedite po koferima. Ovo je praktično iz razloga, ako se kofer sa hranom izgubi, šta ćete tada? U ručni prtljag obavezno spakujte pakovanje hleba, 2-3 kesice pirinčane kaše, čokoladice, kukuruzne galete ili nešto što koristite, a  značilo bi vam za prvu pomoć na destinaciji. Turkish airlines na interkontinentalnim letovima ima odličan bezglutenski meni, pa ako putujete sa njima, proverite kakva je situacija na kraćim letovima.
Znam da su se mnogi žalili da autobuski prevoznici ograničavaju broj torbi po putniku. Ne znam da li je tako kada je letovanje u pitanju, ali kada su mi deca odlazila na skijanje u jednoj torbi je bila oprema, a u drugoj, manjoj hrana. Raspitajte se koliko možete prtljaga poneti i da li možete sami sve odneti do apartmana.

Smeštaj
Smeštaj je naredna stavka o kojoj treba razmisliti. Apartman ili studio sa kuhinjom je najbolja varijanta. Kamp je takođe praktičan, ali malo nezgodan po pitanju skladištenja veće količine namirnica. Ako odlazite u hotel kontaktirajte ih i zatražite odgovore na sva pitanja koja vas interesuju po pitanju bezbednog bezglutenskog obroka.

Web
Korisni su razni blogovi i sajtovi, pa na primer  TripAdvisor ili Schar mogu pomoći po pitanju restorana koji nude bezglutenski obrok. Još jednostavnije je uneti u pretraživač gluten free i ime grada u koji odlazite. Sigurno ćete pronaći bar jednu korisnu odrednicu (Corfu gluten free). Takođe, na sajtu Celiac Travel  na 63 jezika postoje kartice sa objašnjenjem koju hranu i zbog čega ne smete koristiti u ishrani, pa na zaista jednostavan način možete objasniti konobaru ili prodavačici kakav problem imate (isprobano u Poljskoj i u restoranu i u prodavnici, gde su me odveli do gondole sa bezglutenskim proizvodima). 

Nekoliko korisnih sajtova:

Glutenfree Europe

Schar

Glutenfree na 63 jezika

Glutenfree Italia   Izbor po regijama u Italiji

Legal nomads (Italija)

Legal Nomads Greece

Glutenfree Turska


Posuđe 
Poznato je da bezglutenci nose svoje posuđe na odmor. Mislim da je sasvim dovoljno dobro oprati posuđe koje zateknete u apartmanu, a poneti svoju dasku za seckanje, špatulu, varjaču, žicu za mućenje, silikonski kalup za pečenje, krpu ili sunđer za pranje suđa, kao i kuhinjske krpe. Veća i manja plastična činija su dovoljne, kao i nekoliko posudica za skladištenje hrane. Ako ne putujete automobilom, pokušajte da napravite selekciju posuđa i hrane. Plastika nije skupa, pa možete i u lokalnoj prodavnici na destinaciji kupiti neophodne artikle. 

Hrana
Hleb je uvek ozbiljna stavka. Da li peći hleb ili poneti gotov? Ako ste u apartmanu i imate rernu, dovoljno je da ponesete papir za pečenje, jednu plastičnu činiju i špatulu pa da zamesite i ispečete hleb. Takođe, aparat za mafine je takođe praktičan, ne zauzima puno mesta u prtljagu pa i u njemu možete ispeći mini hlepčiće. U tiganju možete ispeći tortilje pa ih namazati eurokremom ili filovati sirom i šunkom. Nestle ima bezglutenski musli pa uz malo svežeg voća eto zdravog obroka. Praktične su i pirinčane kaše u koje možete takođe dodati sveže ili suvo voće i tako im povećati nutritivnu vrednost. Jaja su uvek dobra opcija ako niste alergični na ista. Krekeri sa semenkama su super varijanta i za put i za grickanje na plaži. Ispečem 2-3 pleha, spakujem deo u plastičnu kutiju, a deo u kesu sa sendvičima za put. Na isti način spremim i vafle tj. galete (bakin kolač).

Dosta svežeg voća, povrća, mesa i ribe možete kupiti u mestu u kome letujete. Apsolutno podržavam zamrzavanje 3-4 vrste kuvanih jela, koje ćete poneti da biste imali bar svaki drugi dan nešto kašikom da pojedete. Bezglutenci mogu da budu prilično uskraćeni za bezbednu hranu u restoranu i svakako nikome nije cilj da pola odmora provede sa stomačnim bolovima. Bolonjez sos, ćufte, gulaš i šnicle možete zamrznuti i poneti pa je dovoljno da obarite makarone ili pirinač i ručak je gotov. Igrom slučaja, nagledala sam se turista iz Mađarske, Poljske, Češke pa čak i iz Nemačke kako dolaze na letovanje sa ozbiljnom količinom zamrznute hrane. Neće žene da se petljaju i osmišljavaju obroke dok su na odmoru.

Napravite spisak šta vi ili vaši bezglutenci volite da jedete i šta je neophodno poneti na destinaciju, a šta se tamo može kupiti. Ako vaša deca vole određenu hranu neka je jedu i tri dana ako treba. Ništa im se neće desiti, a vi ćete predahnuti. Špagete su mojima uvek bila zadovoljavajuća opcija. Jedan dan kao bolonjez, drugi dan sa tunjevinom uz svežu salatu, treći dan u sosu od piletine i pavlake, četvrti dan opet bolonjez. Uz minimalno zadržavanje u kuhinji, tokom četiri dana svi su bili podmireni. Uz dosta svežeg voća, povrća i salata nikome neće smetati ako za doručak jede samo musli ili za večeru samo sendvič. Bitno je napraviti balans i maksimalno olakšati boravak na odmoru.

Moji nemaju druga ograničenja osim glutena. Čini mi se da je lista nedozvoljenih namirnica vezanih za ishranu mlađeg sina nekada bila beskrajna. Tada je bio mali i pitala sam se da li će ikada prerasti nutritivne alergije. Zato sada kažem "samo nam gluten smeta". Ako vi ili vaše dete ima alergiju na hranu ili stee dijabetičar, pokušajte da napravite spisak obroka i namirnica koje će vam biti potrebne. 

Ne zaboravite zdravstveno osiguranje, neophodne lekove, kao i kopiju lekarskog izveštaja na kome je napisana dijagnoza i šifra bolesti. 

Ponesite zanimljivu knjigu, kremu za sunčanje, dobro raspoloženje i uživajte u zasluženom odmoru.

Nekoliko predloga šta možete poneti spremiti kod kuće i poneti na more (za plažu, popodnevnu užinu, grickanje uz put):

* Bezglutenski hleb sa heljdom i semenkama http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2018/07/bezglutenski-hleb-sa-heljdom-i.html

* Raspucani keksićihttp://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2017/05/ispucali-keksici-i-u-varijanti-bez-jaja.html

* Krekeri sa semenkamahttp://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2017/11/knekkebrd-ili-krekeri-sa-semenkama-bez.html

* Keks sa šargarepom i suvim grožđem http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2016/09/bezglutenski-keks-sa-sargarepom-i-suvim.html

* Keks u obilku zvezdica http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2016/10/bezglutenski-rezim-ishrane-moje.html

* Posne vanilice od heljde http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2017/12/heljdine-posne-vanilice.html

* Keks sa cimetom http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2018/12/bezglutenski-keks-sa-cimetom-i.html

* Posni keksići sa lešnikom http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2018/04/bezglutenski-posni-keksici-sa-lesnikom.html


Predlozi za doručak ili večeru koje možete napraviti na letovanju, a koji vam neće oduzeti puno vremena (dovoljan je duguljasti ili četvrtasti silikonski kalup, a može da posluži i kalup za mafine):

* Bezglutenska slana pita sa maslinama, fetom i pršutom http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2018/12/bezglutenske-slana-pita-sa-prsutom.html

* Bezglutenski kolač sa bananamahttp://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2017/10/bezglutenski-kolac-sa-bananama.html

* Posni kolač sa jabukama i čokoladom http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2018/11/bezglutenski-posni-kolac-sa-jabukama-i.html

* Bezglutenski kolač sa heljdom i voćemhttp://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2019/06/bezglutenski-kolac-sa-jagodama-i.html

* Veganski braunihttp://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2019/05/bezglutenski-veganski-brauni-sa.html

* Bezglutenski kolač sa jabukamahttp://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2019/05/beezglutenski-kolac-od-jabuka.html

Predlozi sa ručak (večeru) i salate

* 5 različitih salata http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2019/05/pet-salata-za-pet-radnih-dana.html

* Piletina u sosu od gorgonzole sa makaronama umesto njoka http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2019/04/gluten-free-piletina-u-sosu-od.html

* Bolonjez (šug za paštašutu, koji se može podeliti u dve posude i zamrznuti, pa imati gotov ručak za dva dana) http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2019/03/bezglutenska-pastasuta.html

* Pizzahttp://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2018/02/bezglutenska-pizza-margharita.html





Bezglutenski mafini sa borovnicama

Sastojci:
2 jaja
4 kašike šećera (može i više, po ukusu)
2 kesice vanil šećera
1 čaša mleka
1/2 čaše ulja
2 čaše brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 g borovnica

* čaša je od jogurta, 200ml
* možete koristiti i kombinaciju brašna tj. jednu čašu mix bezglutenskog, a jednu čašu od heljde ili nekog drugog, finije mlevenog brašna:
* možete dodati 1-2 kašičice kakaa
* na fotografiji su mafini napravljeni sa heljdinim brašnom i kakaom

Priprema:
Umutiti jaja, dodati ostale sastojke i žicom umutiti u kompaktnu smesu. Borovnice možete umešati u smesu, a možete ih i utiskivati kada smesu sipate u kalup. Kašikom puniti korpice za mafine, poređati u kalup, i peći oko 20-25 minuta.


Нема коментара:

Постави коментар