15. мај 2016.

Bezglutenska Zaher torta

Za sve kojima gluten nije "friendly", kao i za sve koji žele da probaju drugačije ukuse iz bezglutenske kuhinje.

Za dobrodošlicu - Zaher torta.






Bezglutenska Zaher torta

Sastojci:
200 grama putera
200 grama kristal šećera
10 jaja
200 grama istopljene čokolade za kuvanje
200 grama mlevenih oraha ili badema
1 supena kašika bezglutenskog brašna ili gustina

Glazura:

2-3 supene kašike džema od kajsija
150 grama istopljene čokolade
30 grama putera
2-3 kašike vode

Priprema:

Penasto umutiti omekšali puter, pa postepeno dodavati jedno po jedno žumance i lagano mutiti dok se masa lepo ne sjedini. Dodati istopljenu čokoladu, brašno ili gustin (ja koristim Dr.Oetker gustin) i mlevene orahe ili badem. Posebno umutiti čvrst šam od belanaca i lagano, žicom za mućenje, umešati u masu. 

Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati testo koje je dosta retko. Prethodno zagrejati rernu na 200C, a kada stavite tortu da se peče, smanjiti na 150C i peći sat  vremena (dužinu pečenja prilagoditi jačini rerne). Prečnik pleha je 25cm.


Pečenu tortu izvaditi na tacnu ili na žicu za hlađenje i ostaviti da se postepeno ohladi. Tanko premazati džemom od kajsija i preliti glazurom od čokolade. Služiti sa šlagom ili ako niste sigurni u sastojke, sa čvrstim šamom od belanaca.





4 коментара:

  1. Pozdrav za novu koleginicu blogerku!
    Odlična torta, odlična inicijativa, jer je bezglutenska ishrana mnogima preko potrebna i jako je dobro kada može da se nađe sve na istom mestu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tanja!!
      Nadam se da će mnogi "bezglutenci" ovde pronaći ideju za rođendansku tortu, užinu za školu i posao ili brzu večeru.

      Избриши
  2. Predivna tortica!
    Bila nam je novogodišnja tortica i dobila je puuuno komplimenata :D
    Hvala mnogo na receptu, pravićemo je ponovo ;)
    Sretni praznici!
    Pozdrav!
    Ana :)

    ОдговориИзбриши