6. новембар 2016.

Bezglutenske kiflice od kokosa



Sa dolaskom jeseni čajni keksići i suvi kolači preuzimaju počasno mesto umesto kremasto-voćnih poslastica. Kuhinja miriše na cimet, vanilu, muskatni orah, dunje i suvo voće. Starinski keksići i kolači podjednako dobro se mogu napraviti i od bezglutenskog brašna. Kiflice od kokosa podsećaju me na detinjstvo i mirišljavi špajz kod babe Dese, od koje još uvek sestre i ja zapisujemo recepte kako bi ih sačuvale od zaborava. Kako kreće sezona slava, biće još ovakvih recepata za sve one koji ne smeju pšenično brašno, a uživaju u slatkim zalogajima.




Bezglutenske kiflice od kokosa

Sastojci:
250 grama bezglutenskog brašna
100 grama kokosa
100 grama kristal šećera
100 grama šećera u prahu
125 grama putera
1 jaje
1dl mleka
1 kašičica praška za pecivo
1 vanil šećer

Umutiti omekšali puter sa obe vrste šećera, dodati jaje (razmućeno), mleko i kokosovo brašno. Ja sam sve mutila viljuškom. Dodati brašno i prašak za pecivo i dobro zamesiti. Ostaviti u frižideru da se stegne, pa testo podeliti na 3 dela i napraviti kobasice. Iseći komade širine 1cm i od njih praviti valjke koje zatim oblikovati u kiflice. Poređati u pleh obložen papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 180°C i peći kiflice 15 minuta. Pazite da se ne prepeku. Ispečene poređati na rešetku da se lepo ohlade. Pažljivo ih izvadite iz pleha jer su dosta mekane dok su tople. Kada se ohlade, uvaljati u sveže samleven prah šećer pomešan sa vanil šećerom. Količina šećera u receptu se može smanjiti. Ako vam je potrebno više kiflica, slobodno duplirajte sastojke, biće dovoljno za tri velika pleha od rerne. 





2 коментара:

  1. Ovo jedva čekam da probam, mislim da će divno da ide mi uz čajeve tokom hladnijih dana, koji nam dolaze :)
    http://amazonke.com/2017/10/01/djevojcica-je-odrasla-i-prestala-da-masta-o-velikoj-svadbi/

    ОдговориИзбриши