25. март 2018.

Bezglutenski hleb sa ruzmarinom




Kako obično biva, nakon tople zime sneg zaveje kada mu vreme nije. Prvi dani proleća prošarani tek procvetalim krošnjama pretvorili su se u pravi početak zime. Škripavi, igličasti sneg bio je savršen za klince koji su se takmičili čiji će Sneško biti maštovitije ukrašen. Temperatura u minusu bila je idealna da se pronađena tegla ajvara, uz aromatični hleb i suhomesnate đakonije pretvori u pravu gozbu sa pogledom na zavejane ulice.




Bezglutenski hleb sa ruzmarinom

Sastojci:
250 grama bezglutenskog brašna
100 grama heljdinog brašna
100 grama kukuruznog brašna
1 kašika lanenog semena
1/2 kesice suvog kvasca
3 kašike sitno seckanog ruzmarina
2 kašike ulja
2 kašike pavlake
1 kašičica meda
2 kašičice soli
1 kašika krupne soli
1 ravna kašičica šećera
oko 4-5 dl tople vode
(umesto pavlake možete dodati još 2 kašike lanenog semena)

Priprema:
Pre početka mešenja, preliti heljdino brašno sa pola čaše vode i ostaviti oko pola sata da omekša. Isto to uraditi i sa kukuruznim brašnom. Tako će testo biti glatko i neće imati one karakteristične ljuspice. Kašiku lanenog semena preliti toplom vodom i ostaviti takođe pola sata, a pre upotrebe procediti. Sipati kvasac u šolju, dodati 4 kašike vode i 1 kašičicu šećera. Ostaviti da se aktivira 10-ak minuta.  Heljdino i kukuruzno brašno pomešati u dubljoj činiji, dodati laneno seme, pavlaku, ruzmarin, so i med i dobro rukom izmešati. Posebno pomešati bezglutensko brašno sa kvascem i uljem, dodati 1-2 dl vode pa lagano dodavati smešu od heljde i kukuruza. Postepeno dodavati vodu i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Masa treba da bude takva da može da se oblikuje u kuglu. Ako vam je teško da mesite u početku sve vrste brašna možete sjediniti mikserom sa spiralnim nastavkom, a kasnije još malo oblikovati rukom.



Kuglu prekriti streč folijom i ostaviti da narasta najmanje sat vremena na toplom mestu. Kada nadođe, premesiti i prebaciti u pleh ili u posudu u kojoj planirate da pečete. Ja sam pekla u dubljoj vatrostalnoj činiji, obloženoj papirom za pečenje, prečnika 22cm. Prekriti folijom i ostaviti još 20-ak minuta na toplom mestu. Krstasto zaseći po površini na 6-8 delova posuti krupnom solju pa u prethodno zagrejanoj rerni peći 15 minuta na 220°C, a zatim smanjiti temperaturu na 180° i peći još 30-ak minuta ili duže u zavisnosti od jačine vaše rerne. Izvaditi iz rerne i premazati po želji rastopljenim maslacem po unutrašnjosti zasečenih delova. 



Нема коментара:

Постави коментар