27. октобар 2018.

Bezglutenske lazanje sa domaćim korama



Nakon prelaska na bezglutenski režim ishrane, lazanje su postale hrana koja je ozbiljno nedostajala mojim sinovima. Nije im toliko bitan sos, mogu da prođu i sa povrćem uz uslov da ne govorim šta sam sve koristila od namirnica. Primavera je zato bio naziv za sve varijante lazanja bez mesa. Uz malo više mocarele, bešamel sosa i parmezana i boranija dobija drugačiji ukus.

U periodu kada nisam ni hleb umela da umesim, kada su se palačinke raspadale, a kolač sa višnjama bio jedina jestiva užina, razvijanje kora za lazanje bilo je ravno magiji. Odustala sam od bilo kakvog pokušaja. Glavna stavka na spisku za kupovinu prilikom odlaska u inostranstvo bila je kupovina kora za lazanje. Sećam se da sam kao bez glave u austrijskim bespućima tražila Sparove prodavnice da bih kupila obožavane kore. Prijatelji su takođe umesto čokolada donosili pakete kora raznih proizvođača.

Prošle godine sam se odvažila i prvi put sam sama napravila domaće kore. Coolinarka je i ovog puta bila od pomoći i nakon 2-3 pokušaja uspela sam da napravim savršene. Kako nemam mašinu za testeninu, razvlačila sam ih oklagijom. Dovoljno su tanke. Na Youtube kanalu Pasta grannies imate divan filmić o lokalnom načinu spremanja domaćih lazanja u prezentaciji jedne nasmejane gospođe.

25.oktobar je Svetski dan paste. Ustanovljen je 1998. u Napulju i od tada se svake godine obeležava širom sveta. Uživajte u pasti, jer ona je deo mediteranske kuhinje za koju ste stotinu puta čuli da se ubraja u najzdravije.





Bezglutenske lazanje sa domaćim korama

Priprema:

Mera je za posudu (đuvečaru) dimenzija 24x38

Sastojci:
Kore:
480 - 500g bezglutenskog brašna
6 kašika ulja
6 kašika vode
6 jaja
1 kašičica soli

Brašno staviti u dublju činiju i posoliti. Razbiti jaja i u tanjiru ih malo umutiti viljuškom. Napraviti udubljenje u brašnu i u njega sipati jaja, vodu i ulje pa zamesiti. Formirati kuglu od testa. Testo ne bi trebalo da se lepi za prste. Ako je potrebno, dodati 1-2 kašičice brašna. Plehove od rerne na primer, prekriti krpama jer će vam trebati zbog slaganja kora pre ili posle kuvanja. Ja imam malu radnu površinu u kuhinji, tako da su mi plehovi jedino rešenje za odlaganje napravljenih kora. Dasku za mešenje posuti sa malo brašna, kidati po malo testa i razvijati trake.

Takođe, možete podeliti testo na nekoliko loptica i svaku razviti u obliku pravougaonika, pa seći na široke trake prema dimenzijama posude za pečenje.

Možete odmah praviti kore i kuvati jednu po jednu, a onda kuvane ređati na krpe da se prosuše. Ili ih prvo malo prosušiti, skuvati pa ređati na krpe da upiju višak tečnosti.

Sipati vodu u širu šerpu, dodati malo soli (1/2 kašićice) i ulja (2 kašike). Kada provri, lagano spustiti 1-2 kore i kuvati minut-dva.


Meso:
2 glavice crnog luka
600g mlevenog mesa
so, biber
list celera

Iseckati tanko crni luk i na propržiti na ulju. Dodati mleveno meso i izdinstati i na kraju dodati seckani list peršuna i celera, so i biber.

Bešamel:
50g putera
100g bezglutenskog brašna
1l mleka

Puter otopiti u dubljoj šerpici, dodati brašno i energično promešati žicom za mućenje. Naliti mlekom i kuvati dok se ne dobije fin, svilenkast sos, bez grudvica brašna. Izrendati muskatni orah i kuvati na tihoj vatri, uz neprestano mešanje do željene gustine. Ako se previše zgusne, razrediti sa još malo mleka. Prekriti providnom folijom da se ne bi napravila korica.

Sos od paradajza:
konzerva pelata od paradajza ili 2kg očišćenog i samlevenog paradajza
1 -2 čena belog luka
1 šargarepa
1 stabljika celera
1 kašičica šećera
bosiljak
so, biber

Na maslinovom ulju kratko propržiti zgnječen čen belog luka, dodati sitno iseckanu šargarepu, zatim sitno iseckanu stabljiku celera i na kraju sok od paradajza. Dodati kašičicu šećera. Krčkati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Dodati bosiljak i začine po želji. Ovo je recept moje svekrve i već dugo na ovaj način pravim sos od paradajza za lazanje.
Možete koristiti i pasirani paradajz iz konzerve ili Tomatino.

Potreban vam je i izrendani tvrdi kačkavalj (oko 200g).

Slaganje kora: Pleh premazati sa 1 kašikom ulja i 2-3 kašike sosa od paradajza, pa staviti red kora, zatim meso, kutlaču paradajz sosa, kašiku izrendanog kačkavalja, kutlaču bešamela, pa opet kore i tako ređati dok se sve ne potroši. Može se dodati i malo iseckane mocarele. Na poslednju koru možete staviti  meso (ako vam preostane), pa zaliti sosom od paradajza i bešamelom. 

Peći na 200°C oko 45minuta do sat vremena.



Нема коментара:

Постави коментар