16. мај 2019.

Bezglutenski veganski brauni sa čokoladom (posno)
Blog sam počela da pišem 15. maja, uoči Dana obolelih od celijakije, koji se obeležava danas, 16.maja. Ne znam da li je to slučajnost? Tada nisam znala da postoji Dan obolelih niti sam pomislila da će nam gluten free ishrana promeniti i život i kuhinju i svest. Maj je mesec podizanja svesti o celijakiji, o ozbiljnoj bolesti koja može uništiti zdravlje. Lečenje celijakije je jednostavno. Bezglutenska ishrana je vaš lek i dok god se budete pridržavali pravila vi ćete biti zdravi. Bez nepotrebnih lekova i suplemenata. 

Simptomi celijakije ( link ) mogu da budu različiti, a možete imati celijakiju bez ijednog probavnog simptoma. To je asimptomatska celijakija koja se uglavnom slučajno otkriva i koja se desila mom starijem sinu. Celu priču možete pročitati ovde

Kod nas se intolerancija na gluten ne tretira kao bolest, a upravo se kod mlađeg sina ispoljila u teškom obliku. On je sa 14 godina imao nestvarnih 43 kilograma, 176cm i 2%masti. Imao je sve simptome celijakije, ali antitela su bila normalnih vrednosti i tek je nakon četiri godine bezuspešnog lečenja, jedan doktor posumnjao na gluten. Od mog bolešljivog dečaka bezglutenska ishrana je napravila grdosiju od 197cm i 80kg mišića. Evo i priče o njemu. 

Bezglutenska ishrana je lek. Bezglutenci ne mogu da kupe kiflu ili kolač na svakom ćošku. Ne mogu čak ni da poruče salatu u restoranu dok se dobro ne raspitaju da li može da dođe do kontaminacije sa glutenom jer to može da im izazove probavne probleme. Tokom ovih nekoliko gluten free godina, naslušala sam se neverovatnih priča sa kakvim su se posledicama oboleli od celijakije nosili jer nisu bili dovoljno obazrivi prilikom konzumacije hrane van kuće. Volela bih da kažem da su razmaženi, ali na žalost daleko su od toga. Ako vam neki bezglutenac postavi deset pitanja u vezi poslužene hrane, verujte da mu je čak i lakše da odbije hranu nego da naredna dva dana provede u grčevima i u toaletu, jer propisi oko pripreme hrane nisu ispoštovani. 

Na svu sreću, danas su društvene mreže odličan izvor informacija, pa ako se zaputite u inostranstvo možete saznati dosta toga vezanog za bezglutenske pekare, proizvode, restorane. Avio kompanije se takođe trude da svojim putnicima izađu u susret po pitanju gluten free obroka. Veoma pozitivno iskustvo imali smo sa Turkish airlines (na linku možete videti sve pogodnosti po pitanju posebnih obroka). Drago mi je da u Beogradu postoji Bezglutenska pekara tako da kada nemam dovoljno vremena da umesim hleb ili spremim sinovima ručak, znam da postoji sigurno mesto gde mogu da kupe sva tri obroka. 

Pored glutena, veliki problem su i nutritivne alergije. Ograničenja u ishrani postaju sve češća i sve je teže osmisliti obroke sa samo nekoliko namirnica. Brauni su brzo pripremljen slatkiš za sve koji ne smeju jaja, mlečne proizvode i koštunjavo voće.

Bezglutenski veganski brauni (posno)

Sastojci:
250g brašna
160g šećera
100g istopljene crne čokolade
30g kakaa
200ml pirinčanog (rižinog), sojinog ili bademovog mleka (može se koristiti i sojino čokoladno mleko)
90ml ulja
vanil šećer
1 kašičica praška za pecivo

*možete upotrebiti i 100g heljdinog i 150g bezglutenske mešavine brašna

Priprema:
U otopljenu čokoladu dodati šećer, vanil šećer, mleko i ulje pa žicom izmešati. Dodati brašno, prašak za pecivo i prosejan kakao, sve izmešati i sipati u pleh (20x30cm) obložen papirom za pečenje.  U zagrejanoj rerni na 180°C peći oko 20-30 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Pazite da ne prepečete jer će onda kolač biti dosta suv. 

*recept je preuzet iz časopisa La cucina veganНема коментара:

Постави коментар