23. мај 2016.

Đevreci bez glutena






Kako čuvati bezglutenske namirnice? Da ne bi došlo do kontaminacije tj.mešanja glutenskih i bezglutenskih namirnica, a time i do neželjenih reakcija obolelih, potrebno je pronaći namensko mesto u kuhinji isključivo za ovu vrstu namirnica. Pitala sam se koliko je to moguće?!?! Naše kuhinje su minijaturne - kao kuhinjice za igranje. Kako organizovati postojeći prostor i prilagoditi ga novoj nameni? Posle nekoliko varijacija došla sam do rešenja -  viseći kuhinjski element koji je služio za posuđe, postao je mesto za hranu. Na bezbednoj udaljenosti od ostalih, sa posebnom daskom za sečenje i korpicom za hleb i peciva.




Vremenom sam se navikla na novi raspored u kuhinji kao i na novi način pripreme hrane. Napravila sam  i peciva koja nisam ranije pravila, a koja su vrlo brzo, za mog mlađeg sina, postala "omiljena". Kao na primer - kuvani đevrek!


Đevreci bez glutena

1dl mleka
50gr putera
200gr brašna
1 kašičica kvasca
po 1 kašičica soli i šećera

Pomešati brašno, kvasac, so i šećer. Dodati puter i postepeno sipati mleko dok se ne zamesi testo. Ostaviti 30 minuta pokriveno providnom folijom ili krpom, pa napraviti kobasicu od testa, ravnomerno je iseći na komade i praviti đevreke.



Napravljene đevreke prokuvati u ključaloj vodi 1-2 minuta, izvaditi ih rešetkastom kašikom, kratko ocediti i poređati u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Po želji posuti susamom ili kimom i peći u rerni zagrejanoj na 200C oko 10-15minuta (moja rerna je malo jača, pa je dužina pečenja kraća). Ispečene đevreke možete premazati vodom i posuti krupnu so po njima ili pomešati vodu i pola kašičice meda, pa premazati- tada imaju ukus kao iz pekare sa Bulevara. (Recept je sa Fejsbuk stranice Santamed-a. Napravila sam ih i od Senza brašna i od Mix B brašna, obe varijante su odlične).


7 коментара: