8. јун 2016.

Bezglutensko slano pecivo
Da li je teško mesiti sa bezglutenskim brašnom? Pa, teško je. Dok ne savladate sve prepreke. Razvijanje bilo koje veštine traži određeno vreme i strpljenje, a priprema peciva od bezglutenskog brašna je poduhvat, bar u početku. Uvek se setim kiflica koje sam prvi put napravila od običnog brašna i kako su mi nesavršeno ispale. Kao i većini.
Ovaj recept je u maminoj svesci bio zabeležen kao "slano pecivo". Delovao je tako jednostavno, sa samo tri sastojka, gotovo da nije bilo šanse da ne uspe. Ali, prvi put kada sam ga pravila, ipak nije bilo uspešno! Tanko sam razvaljala testo i malo ga prepekla tako da sam dobila nešto što liči na štanglice. Broj ponavljanja se povećavao, tako da su štanglice bile zamenjene zvezdicama, jelkicama i ostalim modlicama koje sam kupovala kod limara na Bulevaru. Ah, kako sam samo bila ponosna. Konačno sam imala recept koji sigurno uspeva.
Sve to sam kasnije napravila sa bezglutenskim brašnom. Posle nekoliko pokušaja, dobila sam savršeno pecivo, idealno za užinu, izlet, grickanje uz utakmicu... uz obavezno dupliranje sastojaka.


Bezglutensko slano pecivo

Sastojci:
250 grama maslaca ili margarina
250 grama sitnog sira
250 grama brašna
na vrh noža praška za pecivo
1-2 kašičice soli

Isecite maslac na sitnije komade i pomešajte sa brašnom i praškom za pecivo. Dodajte sir i dobro izradite da se dobije kompaktna masa. Testo ne treba da se lepi za ruke, a ako je potrebno dodajte još jednu kašiku brašna. Ostaviti u frižideru preko noći ili nekoliko sati da se lepo stegne.
Razvaljajte testo na 1cm debljine i modlicom vadite oblike ili jednostavno isecite na štanglice. Premažite žumancetom umućenim sa kašičicom ulja i malo soli. Poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 200C oko 15-20 minuta. 
3 коментара: