20. јул 2016.

Džem od kajsija



Pored dve višnje, koje na izgled nisu bile ništa posebno, a rađale su odlično, u dvorištu moje babe Dese rasle su i dve kajsije. Neobičnog stabla i guste krošnje pravile su odličan hlad za popodnevnu dremku, a tišinu je remetio samo pad zrele kajsije na zemlju. Baka ih je brižljivo kupila sa zemlje, govorila je da su odlične za džem i odlagala ih na posebno mesto u velikoj ostavi. Deda je bio stolar pa je tako baba imala izvestan broj varjača i daski za seckanje za posebne namene. Dugačke varjače su bile za zimnicu, one kraće za svakodnevno kuvanje. Posebna daska za luk, posebna za hleb, pa za mešenje i sad kad pomislim, mogla je izložba od njih da se napravi.




Tada se kuvalo na veliko. Kada bi se krajem marta ušlo u ostavu, tek po neka tegla sa džemom ili turšijom se mogla pronaći, dok su ostale tegle, uredno oprane i složene, čekale prve voćke koje su bile idealne za kuvanje slatka ili džema. I tako do kraja oktobra, kada bi ostava ponovo bila puna raznobojnih teglica. Ceo proces pripreme trajao je nekoliko dana, dok se sve opere, oljušti, samelje, skuva, ohladi, ispišu nalepnice, spakuje u ostavu... Tada sam mislila da pravljenje džema ne može da počne bez minimalno 10-15 kilograma voća, smederevca i produženog vikenda namenjenog kuvanju istog.



Priprema domaće zimnice je neophodna ako imate dete koje ima bilo kakav problem sa alergijama ili intolerancijom na hranu. Tako ste najsigurniji da neće biti neželjenih reakcija. Naravno, to ne podrazumeva spremanje na način naših baka, ali od svake vrste po 3-4 kilograma voća i za jedno popodne možete napraviti nekoliko teglica džema.

Džem od kajsija

Sastojci:
2 kg kajsija
600 - 700gr šećera

Priprema:
Očistite kajsije i ako su na nekom delu pocrnele ili su ulubljene taj deo odstranite. Polutke stavite u dublju šerpu, pospite šećerom i ostavite da odstoje nekoliko sati. Idealno je preko noći, ali nije neophodno. Uključite ringlu na najači podeok pa kada voće provri, smanjite na pola i kuvajte uz stalno mešanje. U međuvremenu, čiste i suve tegle poređajte na pleh i stavite u rernu da se zagreju na temperaturi od oko 50-70C. Džem je gotov kada varjačom povučete po dnu šerpe i kada ostane trag koji se sporo popuni. Sipajte vruć džem u vruće tegle, poređajte na pleh i vratite u isključenu rernu, prethodno zagrejanu na 50-70C i ostavite preko noći. Sutradan zatvorite tegle i ostavite na hladnom do prve prigode. 
Ako volite slađi džem, količinu šećera možete povećati (2kg kajsija - 1kg šećera).

Baba Desin džem od kajsija

4 kg kajsija
2 kg šećera

Očistite i oljuštite kajsije pa ih sameljite na mašini za mlevenje mesa. Sipajte smesu u šerpu sa duplim dnom, pospite šećerom i ostavite preko noći. Sutradan stavite šerpu na jaku vatru i kada "baci ključ" tj provri, smanjite na  najnižu temperaturu i mešajte dok ne ostane trag od varjače na dnu šerpe. Zagrejte tegle u rerni, sipajte vruć džem u vuće tegle i ostavite u toploj rerni preko noći. Sutradan zatvorite tegle i složite u ostavu.

Po ovom receptu moja baba pravi džem dugo godina i odličan je.  Moja verzija je malo jednostavnija pa ga baba zove "džem za zaposlene domaćice". Do sada nije imala nikakvu zamerku. 





Нема коментара:

Постави коментар