8. јул 2016.

Torta od oraha i malina (bez glutena)





Kada bih rekla "nedostaju mi maline" dobila bih odgovor "pa imaš na pijaci". Ali nisu to te maline. U stvari, maline za kojima tragam su one koje me podsećaju na detinjstvo i na tatine roditelje koji su ih pored ostalog voća i povrća gajili u Dragačevu. Beskrajni redovi služili su za igru, za jurcanje po zamišljenom lavirintu i za uspomene u vidu izgrebanih ruku i nogu. Moja sestra, sestre od tetke i strica i društvo iz komšiluka koje je takođe provodilo deo raspusta na selu - svi smo imali neke svoje uspomene na maline. Od branja, vožnje do otkupne stanice, musavih lica, kolača i sokova.. Bilo je tu i onih malo manje lepih, kao na primer zebnje kada deda pogleda u nebo i kaže "biće grada" koji za pet minuta uništi sav rad i trud, pa kada posle oluje uđe u špalire da vidi da li nešto može da se spasi - sve se to ubraja u uspomene i u sve ono moje sa početka zbog čega "mi nedostaju maline".

Sada je drugačije. Babe i dede više nisu sa nama, pa i celo imanje više nije kao nekada. Kada nema onih za koje vas neko mesto vezuje, osećaj je drugačiji iako je na prvi pogled sve isto. Zahvaljujući teči još uvek imamo nekoliko redova malina, tako da mama i tetka svake godine umetnost pravljenja raznoraznih đakonija od malina dovode do savršenstva.

Ponekad se zapitam kako će sve to izgledati za deset - petnaest godina? Odgovor još uvek nisam pronašla.









Jednom sam sa  sinom otišla na pijacu i kupila sam kutijicu malina od bake kod koje inače često kupujem voćke. Sve vreme sam ih mirisala. Moje malo dete tada nije moglo da razume zašto ih samo mirišem, a ja sam time pokušala da udahnem sve one mirise detinjstva, bezbrižnosti i ljubavi kojom sam nesebično obasipana od baba i deda.

Tortu sam napravila sestri za rođendan da je podseti na sva ona rana, rosna, mirišljava, malinasta jutra.






Torta od oraha i malina

Sastojci:
500 grama oraha
2dl mleka
250 grama putera
200 grama šećera u prahu
7 žumanaca
7 kašika šećera
2 čaše (400 grama) kisele pavlake od 20% mlečne masti
3 kesice vanil šećera
(po želji, kutija bezglutenskog keksa za podlogu)

Priprema:
Orahe prelijte sa vrelim mlekom i dobro izmešajte. Posebno umutite puter i šećer u prahu. Na pari skuvajte žumanca i šećer i ohlađeno pomešajte sa orasima i puterom. Pavlaku pomešajte sa vanil šećerom i umešajte u smesu od oraha. Sipajte pola smese u pleh ili kalup, poređajte maline pa dodajte ostatak. Kada se dobro stegne (najbolje je da prenoći u frižideru) premažite ivice šlagom, slatkom pavlakom ili umućenim šamom od belanaca (zavisi šta vam je pri ruci, a da je bezbedno). Ukrasite malinama.

Ja sam koristila kalup prečnika 26cm sa stranicama koje se skidaju. Namažite puterom ivice i dno kalupa, isecite traku od papira za pečenje i obložite ivice, dok za dno isecite papir u obliku kruga. Preporučujem da poređate keks natopljen u mleku kao podlogu za tortu, jer će vam biti lakše za sečenje. Mada, ako se dobro ohladi, može se staviti i 15 minuta u zamrzivač biće ok. Podseća na mus od oraha.

Da napomenem da se recept može prilagoditi i za osobe sa različitim vrstama alergija. Kada je moj mlađi sin bio mali i kada nije smeo da jede orašaste plodove, kravlje mleko, kakao, čokoladu i kikiriki ovu tortu sam pravila sa kokosom i sojinim mlekom. Umesto pavlake koristila sam puding od soje sa ukusom vanile (ne sećam se gde sam kupovala, bilo je davno). 







2 коментара: