27. октобар 2016.

Domaći začin za jelo bez glutena




Začini koji dodaju aromu jelima su takođe namirnice koje treba koristiti sa velikom pažnjom. I ovde važi pravilo da je najsigurnije domaće. U inostranstvu sam kupovala teglice na kojima piše "gluten free" počev od različitih vrsta bibera, kurkume, karija, miksa začinskih trava ili začina sličnih našem "Začinu C". Problem je bio u tome što bih brzo potrošila sve jer su pakovanja zaista mala. Domaću alevu papriku kupujem u Martonošu, začinske travke uglavnom donosim sa mora (origano, nanu, lovor, žalfiju...) a počela sam da pravim i domaću varijantu "Začina C" ili "Vegete". Mama mi je prosledila recept koji je imala, a bio je vrlo popularan krajem 80-ih. 
















Nije me nešto oduševio, pa sam kod Tanje na blogu http://www.kuhinjazaposlenezene.com/2015/12/domaci-zacin-od-povrca-homemade.html  pronašla jednostavniju varijantu i uz neke izmene napravila začin koji koristim već tri godine. U početku mi je bilo neobično, jer industrijske začine koristim ceo život i nisam mogla da zamislim da jedem paštetu, a da je ne pospem krupnim mrvicama Vegete. Sada ne mogu da zamislim pečeno povrće bez ovog začina.




Domaći začin od povrća

Sastojci:
1 kg šargarepe
1 kg korena peršuna
500 grama celera
500 grama paškanata
500 grama luka
3 čena belog luka
1 zelena paprika
1/2 crvene paprike
1/2 glavice malog karfiola (oko 200 grama)
1 veza lista celera
1 veza lista peršuna
800 grama soli

Poređati oprane i osušene tegle u hladnu rernu, uključiti na 100°C i sat vremena sterilisati tegle.
Povrće dobro oprati i očistiti. Iseći na sitnije komade i samleti u multipraktiku. U vangli ili dubokoj činiji mleveno povrće i so dobro rukama izmešati da postane kompaktno, pa puniti tegle. Odložiti na tamno i hladno mesto, najbolje i najsigurnije je u frižideru. Povrće se ne suši u rerni već se sveže stavlja u tegle. 









4 коментара: