30. новембар 2016.

Kaša od heljdinih pahuljica, jabuke i brusnice




Pahuljice od heljde slučajno sam otkrila u prodavnici u kojoj uvek kupujem suvo voće, razne vrste brašna, mahunarke, kokosovo ulje i ostale sitnice. 


                                                           Proizvod nije deklarisan.

Prodavačica mi je rekla da mogu da ih koristim kao i sve druge pahuljice tj. da ih prelijem mlekom ili jogurtom i dodam malo suvog voća. Nisam baš ljubiteljka heljde ali sam pomislila da bi ovo bila odlična varijanta za brzinski doručak. Auuuh, pahuljice su odlične!! Znate one situacije, kada vam se nešto baš svidi, pa svaki dan to jedete u nekoj drugačijoj varijanti. To je bio slučaj sa nama i heljdinim pahuljicama. Bila sam prilično iznenađena kada im je ostatak društva dao odličnu ocenu. Kaša od heljdinih pahuljica postala je obavezan i uvek raznolik doručak zbog velike mogućnosti kombinovanja namirnica. 

*Tekst nije sponzorisan.

Kaša od heljdinih pahuljica, jabuke i brusnice

Sastojci:
6 supenih kašika heljdinih pahuljica
2,5 dl mleka
1 jabuka
1 kašika iseckanih brusnica
1 kašika iseckanih badema
nekoliko celih brusnica za ukrašavanje

Sipati mleko u odgovarajuću posudu, staviti na ringlu i kada počne da struji dodati heljdine pahuljice i kuvati na srednjoj temperaturi 2-3 minuta. Dodati izrendanu jabuku i iseckane brusnice i kuvati još 2-3 minuta uz obavezno mešanje. Dužina kuvanja zavisi od gustine koju želite da dobijete, a ako se kaša zgusnula više nego što želite, dodajti još mleka i vratiti na kratko na šporet. Skloniti sa ringle, zasladiti po ukusu i želji sa šećerom, medom, voćnim sirupom. Kašu sipati u činiju, dodati bademe, lagano promešati i ukrasiti brusnicama. Možete narendati i malo crne čokolade po vrhu.

U periodu kada moj sin nije koristio kravlje mleko, ovu kašu sam pravila sa sojinim mlekom, ovsenim pahuljicama (sada ih ne koristimo jer oboje imamo problem sa varenjem istih), kokosom i svežim voćem. Ponekad sam dodavala mak, cimet ili rogač, jer je takođe postojao period kada smo koštunjavo voće koristili sa velikim oprezom. Uz kandirano voće, suve kajsije, grožđe ili šljive, kao i razne vrste semenki, trudila sam se da kašice uvek budu drugačije.

Osim jabuka u kašu možete dodati i kruške, dunje (sitno izrendati, pa ih nije potrebno dugo kuvati), breskve, a možete dodati i izgnječenu bananu u već gotovu kašu. Kao što rekoh, kombinacija svežeg, koštunjavog i suvog voća kao i ostalih sastojaka zavisi samo od vašeg ukusa i mašte. Uživajte!




3 коментара:

  1. Ja heljdu obožavam u svim varijantama. Gde da nabavimo ove pahuljice?

    ОдговориИзбриши
  2. Ja ih nabavljam u prodavnici bio-hrane u bloku 21. Preko puta Maksija, a pored prafimerije Jasmin.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман28. март 2024. 14:22

    Пробајте са бадемовим или сојини млеко,може и чија семенкама,органским какаом,цејлонским циметом и било којим воћем.
    п.с.У продавницама здраве хране можете наћи и пахуљице од проса.

    ОдговориИзбриши