27. август 2017.

Keskül - poslastica iz turske kuhinje (bez glutena)




"Da li možeš da mi napraviš nešto slatko? Ne mora ništa posebno, nešto na brzaka. Neki puding?" Ovo su bila pitanja mog mlađeg sina, dok se napolju sve topilo na 45 i više stepeni i kada mi se ni kafa nije kuvala. Nisam imala nikakav puding u kući, čak ni zrnce pirinča za sutlijaš, jer se bližio odlazak na more pa nove zalihe hrane nisam pravila.
Kao i uvek  kulinarski portali su bili od velike pomoći. Pronašla sam recept koji je zahtevao minimalno angažovanje, ali je zato uživanje u istom bilo vrhunsko. Bezglutenska ishrana zaista može da bude jednostavna i pristupačna. 



Keskül - poslastica iz turske kuhinje (bez glutena)

Sastojci:
5dl hladnog mleka (za alergičare odlično je pirinčano ili kokosovo)
40 grama kokosovog brašna
60 grama bezglutenskog brašna
60 grama šećera
1 vanil šećer
1 kašika maslaca ili 2 mala paketića maslaca od po 20g
za ukrašavanje - bademi, pistaći, kokos, kakao, sveže voće 

Priprema:
U malo veću šerpu sipati hladno mleko, dodati šećer i vanil šećer, kokosovo brašno i promešati. Lagano sipati brašno i dobro sve žicom sjediniti. Staviti šerpu na šporet, mešati žicom sve vreme i kada provri dodati maslac i kratko promešati dok se ne istopi. Skinuti sa vatre, sipati u činijice i pokriti providnom folijom (da se ne stvori korica). Ohladiti. Pre služenja skinuti foliju, posuti po želji lešnicima, pistaćima ili voćem i poslužiti. Ova količina dovoljna je za četiri činijice zapremine oko 1,5-2dl. 



2 коментара: