15. октобар 2017.

Bezglutenske madlene




Oktobar i maj su moji omiljeni meseci. Nekako mi se čini da će oktobar ipak preuzeti vodeću ulogu i da će boje jeseni zameniti mirise proleća. Volim u oktobru da pobegnem na nekoliko dana van grada. Da berem šipak. Prošle godine berba je bila na Javoru, ove godine u Deliblatskoj peščari. Netaknuta priroda, mir i tišina. I ptice selice. Često sam u oktobru odlazila kod bake i zajedno smo brale šipak. U velikim količinama. Ona je pravila džem i sušila šipak za čaj. Dobila bih stari džemper i rukavice da me štite od bodlji, pa bi nas dve krenule u prepodnevnu avanturu. Zaista je bilo potrebno dosta vremena i strpljenja da se napune kofe. Kada bi se neka komšinica pridružila, uz ćaskanje je branje bilo mnogo brže. Ponekad kupim teglu džema od šipka. Nije to taj ukus ali budi uspomene. Šipak koji naberem, sameljem, osušim i čuvam za zimu. Za čaj. Mislim da ću prisvojiti veliki zeleni čajnik u kome je baka spremala čaj za sve nas i držaću ga na  kuhinjskom pultu. Da me podseća na miris šipka i ogrebotine po rukama.





Jedan od omiljenih keksića mog sina bile su madlene od proizvođača Céréal. Pored kora za lazanje, madlene su bile obavezne na spisku za kupovinu, kada bi se zaputili u nabavku izvan naše zemlje. Nabavila sam silikonski kalup, pronašla odgovarajući recept i uskoro su madlene postale nezaobilazne na svakoj ekskurziji, velikom odmoru ili zabavama. Lako se prave, dugo čuvaju svežinu i uz mleko ili čaj su idealne za dane rane jeseni.



Bezglutenske madlene

Sastojci:
3 jaja
150 gr bezglutenskog brašna
125 gr maslaca ili margarina
100 gr šećera (130 grama je u originalnom receptu)
2 kašičice meda
prstohvat soli
1-2 kašičice izrendane limunove korice
1 kašičica praška za pecivo

Po želji se može dodati ekstrakt vanile, rakija od ruže ili vodica od cveta pomorandže (mogla je da se kupi u Tesco marketu u Segedinu).

Priprema:
Istopiti maslac na pari i ostaviti da se prohladi. Dodati šećer, med i prstohvat soli pa lagano žicom izmešati da se dobije kremasta smesa. Jaja viljuškom posebno umutiti u tanjiru pa dodati u smesu sa maslacem. Dobro žicom pomešati da se sve lepo poveže pa dodati brašno i prašak za pecivo. Paziti da u testu nema grudvica od brašna. Na kraju umešati koricu od limuna i ekstrakt po želji. Ostaviti u frižideru 2 sata, a možete ostaviti i celu noć, pa sutradan ispeći. Ako imate silikonski kalup ne morate ga podmazivati već kašičicom puniti 2/3 otvora i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 10-12 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Od ove smese ispalo mi je 55 madlena.



Нема коментара:

Постави коментар