1. новембар 2017.

Bezglutenske madlene sa gorgonzolom i lešnikom




Kada bi moje ukućane upitali šta bi od hrane poneli na pusto ostrvo, mislim da bi čokolada i sir delili prvo mesto. "Hrana služi da bi preživeli", često bi govorio moj stariji sin. Nema onu hedonističku crtu kao mlađi mu brat, koji i od najobičnijeg paprikaša napravi gozbu, dok je suprug prilično prefinjenog ukusa po pitanju slanih delicija, dok po pitanju slatkiša uopšte nije merodavan. Sve je dobro, samo da je slatko. Ljubav prema siru je zajednička. Neumerena. Svako ima svoj omiljeni sir, sa putovanja se uvek donesu neki novi ukusi, na moru se kupuje kod lokalnih proizvođača. Festival sira se ne propušta. Nakon jednog takvog festivala, gorgonzola je završila u madlenama neobičnog, novog ukusa. 

Recept sam pronašla kod Marine na blogu, a madlene su već nekoliko puta napravljene sa različitim dodacima. Ovo je osnovna varijanta :-)




Bezglutenske madlene sa gorgonzolom i lešnikom

Sastojci:
3 jaja
125 grama gorogonzole
60 grama krupno mlevenih lešnika (malo prepečenih)
15 grama rendanog parmezana ili 1 kašika parmezana iz kesice
150 grama bezglutenskog brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
4 kašike putera
so, biber

Priprema:
Iseckati sir na sitne kockice. Rastopiti puter. Umutiti cela jaja, dodati parmezan, so, biber, kockice gorgonzole, lešnik, rastopljen puter, brašno i prašak za pecivo. Dobro promešati. Ostaviti u frižideru najmanje jedan sat (može i više) da se dobro ohladi i stegne. Zagrejati rernu na 200°C. Uz pomoć kašičice napuniti kalupe za madlene i peći najduže 10 minuta u zagrejanoj rerni. Pazite da se ne prepeku. Možete koristiti i metalne kalupe za šapice ili školjkice, samo ih malo podmažite puterom. Umesto mlevenog fin je i sitno iseckan lešnik.

Varijacije su brojne. Interesantne su i sa malo sitno seckanih suvih smokava, pistaća ili slaninice. Notu luksuza dodaće i ako ih poslužite uz neko dobro suvo belo vino. Mi volimo korčulanski Grk.



Нема коментара:

Постави коментар