Život na ostrvu za mene predstavlja posebnu čar. Možda mi je vreme provedeno na Korčuli van letnje sezone približilo neki novi način života. Možda i zato što ostrva sama po sebi nose izvesnu notu tajanstvenosti i romantike. Zato sam jedva čekala da izađem iz hidroglisera i da otkrijem zašto je Vitorio de Sika odabrao baš Kapri kao centralno mesto za film "Počelo je u Napulju" sa Sofijom Loren i Klerk Gejblom u glavnim ulogama. Da ne pričam o seriji Kapri! Koliko god da je limunadica od serije, gledala sam i reprize epizoda samo da bih što više uživala u prelepim pejsažima Kaprija.
Pogled na Kapri iz uspinjače
Prevozno sredstvo u gradu Kapriju |
Skulptura Karol Feuerman |
Avgustova bašta |
Via Krupp |
Fagliaoni |
Chartusia - prodavnica parfema |
Hotel Quisisana |
Putokazi |
Prodavnica keramike i korala |
Prodavnica u kojoj možete kupiti sandale po sopstvenom dizajnu |
Suvenirnica |
Prodavnica voća i povrća |
Silazak u Veliku marinu |
Marina Grande |
Tokom letnje sezone je velika gužva, pa ako ne planirate baš letovanje na Kapriju nije loše ovde doći u maju ili oktobru. Da na miru uživate u miomirisima, pijuckate limunadu i predahnete u poslastičarnici uz Kapreze tortu.
Kažu da su najčuvenije poslastice nastale greškom kuvara, pa tako i ova torta. Kuvar je zaboravio da stavi brašno u tortu i sasvim slučajno napravio vrhunsku poslasticu. Ako za tortu koristite samo nekoliko sastojaka, bez kremova i filova, onda ti sastojci moraju biti najkvalitetniji. Uživanje u savršenom ukusu je zagarantovano.
Recept je preuzet sa sajta grada Anakapri.
Sastojci:
300 grama oljuštenih badema
200 grama šećera
200 grama putera
250 grama čokolade za kuvanje
5 jaja
na vrh noža soli.
Priprema:
Propeći bademe u rerni ili ih istostirati u tiganju i oljuštiti. Krupno samleti. Uglavnom koristim električnu seckalicu za krupno mlevenje koštunjavog voća, a stari ručni mlin za orahe kada mi je potrebna fino samlevena tekstura. Otopiti čokoladu sa maslacem na pari i prohladiti.
Dugo (oko 7-8min) mutiti žicom jaja sa šećerom i malo soli. Dodati otopljenu čokoladu i maslac, pažljivo promešati pa lagano dodati bademe. Kalup prečnika 26cm obložiti papirom za pečenje, sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 minuta (ja sam pekla 35 min zbog jačine rerne). Čačkalica kojom budete probali testo na kraju pečenja mora biti pomalo vlažna. Kada se torta potpuno ohladi izvaditi iz pleha, staviti na tacnu i dekorisati šećerom u prahu.
Za ovaj kolač vam je potrebna samo činija i žica za mućenje. Najbolje je napraviti tortu dan ranije, a pred služenje posuti šećerom u prahu.
Sjajno, ovo ću morati uskoro probati. Vi uvijek imate divne recepte.
ОдговориИзбришиHvala Željka! Prava torta za božićne i novogodišnje praznike.
ОдговориИзбриши