26. новембар 2017.

Torta Caprese (bez brašna i glutena)


Život na ostrvu za mene predstavlja posebnu čar. Možda mi je vreme provedeno na Korčuli van letnje sezone približilo neki novi način života. Možda i zato što ostrva sama po sebi nose izvesnu notu tajanstvenosti i romantike. Zato sam jedva čekala da izađem iz hidroglisera i da otkrijem zašto je Vitorio de Sika odabrao baš Kapri kao centralno mesto za film "Počelo je u Napulju" sa Sofijom Loren i Klerk Gejblom u glavnim ulogama. Da ne pričam o seriji Kapri! Koliko god da je limunadica od serije, gledala sam i reprize epizoda samo da bih što više uživala u prelepim pejsažima Kaprija.

Pogled na Kapri iz uspinjače

Prevozno sredstvo u gradu Kapriju
Na Kapriju postoje dva mesta - Kapri i Anakapri. Ovoga puta posetila sam samo Kapri (možda je to ipak dobro, jer eto razloga za ponovni dolazak tj.za otkrivanje Anakaprija). 


Skulptura Karol Feuerman
O Kapriju bi se moglo dosta toga napisati. Od antike do danas jedno je sigurno, ovo ostrvo su voleli bogati, poznati i moćni. Kada se uspinjačom popenjete na vrh i sa panoramske terase napravite nekoliko fotki, zaputite se uskim sokacima u otkrivanje ovog čudesnog grada. Nezaobilazna je botanička bašta nazvana imenom Oktavijana Avgusta (Giardini di Augusto) iz koje puca pogled ka onim čuvenim stenama zajedničkog imena Faraljoni (Faraglioni) kao i na Via Krupp i njene keramikom ukrašene serpentine koje se spušaju do Male marine (Marina Piccola). Alfred Krup, nemački industrijalac poklonio je svoju baštu (Krupp giardini) gradu Kapriju dajući joj ime čuvenog imperatora.


Avgustova bašta 
Via Krupp
Fagliaoni
Eterične note  mediteranskog bilja ovde su upakovane u neodoljive parfeme koji se mogu kupiti u nekoj od destilerija na ostrvu. Na svakom koraku su luksuzne prodavnice najpoznatijih modnih dizajnera kao i smeštajni objekti sa ozbiljnim brojem zvezdica. 


Chartusia - prodavnica parfema
Hotel Quisisana

Ovde su boravili Pablo Neruda, Maksim Gorki, Lenjin, Klod Debisi, Aksel Munt i mnogi drugi, a sve je dokumentovano simpatičnim pločama od keramike na zidovima vila. Kapri je bio i omiljeno mesto čuvene i ekscentrične Isidore Dankan.


Putokazi
Limun koji raste na Kapriju je ogroman, više podseća na ananas dinju nego na limun. Zbog toga su turisti zamoljeni od strane prodavaca limunade da isti ne pipkaju rukama. Limun kao limun, samo malo "grande"... Keramika je još jedan brend ostrva pa tako možete kupiti raznorazne suvenire od keramike, od satova, vaza, činija, posuđa i pribora za jelo do simpatičnih pločica sa kućnim brojevima.



Prodavnica keramike i korala
Interesantan suvenir mogu biti i sandale koje ćete sami dizajnirati. Izaberite svoju veličinu đona, a zatim i trakice sa kojima će vam vešti majstori napraviti sandale po vašoj želji. Ovo će vam biti znatno povoljnija uspomena od čuvenog koralnog nakita sa Kaprija.


Prodavnica u kojoj možete kupiti sandale po sopstvenom dizajnu
Suvenirnica


Prodavnica voća i povrća
Pri povratku zaboravite na uspinjaču, već se pešačkom stazom spustite do Velike marine (Marina Grande). Laganom šetnjom kroz uske i tajnovite ulice uživaćete još malo u lepotama ovog čudesnog ostrva. 






Silazak u Veliku marinu
Marina Grande
Više informacija o Kapriju možete pronaći na internet stranicama Capri tourism Capri.net ili Capri.com

Tokom letnje sezone je velika gužva, pa ako ne planirate baš letovanje na Kapriju nije loše ovde doći u maju ili oktobru. Da na miru uživate u miomirisima, pijuckate limunadu i predahnete u poslastičarnici uz Kapreze tortu.  




Kažu da su najčuvenije poslastice nastale greškom kuvara, pa tako i ova torta. Kuvar je zaboravio da stavi brašno u tortu i sasvim slučajno napravio vrhunsku poslasticu. Ako za tortu koristite samo nekoliko sastojaka, bez kremova i filova, onda ti sastojci moraju biti najkvalitetniji. Uživanje u savršenom ukusu je zagarantovano.

Recept je preuzet sa sajta grada Anakapri.




Torta Kapreze (bez brašna i glutena)

Sastojci:

300 grama oljuštenih badema
200 grama šećera
200 grama putera
250 grama čokolade za kuvanje
5 jaja
na vrh noža soli.

Priprema:

Propeći bademe u rerni ili ih istostirati u tiganju i oljuštiti. Krupno samleti. Uglavnom koristim električnu seckalicu za krupno mlevenje koštunjavog voća, a stari ručni mlin za orahe kada mi je potrebna fino samlevena tekstura. Otopiti čokoladu sa maslacem na pari i prohladiti.

Dugo (oko 7-8min) mutiti žicom jaja sa šećerom i malo soli. Dodati otopljenu čokoladu i maslac, pažljivo promešati pa lagano dodati bademe. Kalup prečnika 26cm obložiti papirom za pečenje, sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 minuta (ja sam pekla 35 min zbog jačine rerne). Čačkalica kojom budete probali testo na kraju pečenja mora biti pomalo vlažna. Kada se torta potpuno ohladi izvaditi iz pleha, staviti na tacnu i dekorisati šećerom u prahu.

Za ovaj kolač vam je potrebna samo činija i žica za mućenje. Najbolje je napraviti tortu dan ranije, a pred služenje posuti šećerom u prahu.



2 коментара: