21. јун 2018.

Bezglutenska salata "Rossini" sa lebleblijama




Lebleblija (naut, slanutak) je dugo zauzimala visoko mesto na listi neomiljenih namirnica. Još uvek ne znam da li su tome doprineli prodavci semenki koji su bili stacionirani ispred bioskopa i kod kojih sam nekada davno probala leblebliju. Ispirisana drugaricinom pričom o bliskoistočnoj kuhinji, a kasnije i degustacijom neobičnih jela, začina i čajeva koje je donosila iz Sirije i Libije, prilikom prve posete libanskom restoranu tačno sam znala šta sve želim da probam. Od tada je lebleblija na velika vrata ušla u moju kuhinju. Svekrva je na Kočuli imala svog dobavljača tako da sam svake godine pored raznoraznih đakonija donosila i 2-3kg lebleblije. Veći deo skuvam, zamrznem i po potrebi koristim. Ovu visoko nutritivnu biljku sada kupujem kod nas, uglavnom na noćnim marketima i festivalima hrane u Novom Sadu na štandu lebleblija naut - lebleblija iz Vojvodine 

Za tople letnje dane ili večeri osvežavajuća salata od povrća je sasvim dovoljna. Ako joj dodate zrnca lebleblije dobićete kompletan obrok koji će vas zasititi i dati vam preko potrebnu energiju.






Bezglutenska salata "Rossini" sa lebleblijama

Sastojci:
200g skuvane lebleblije 
1 avokado
1 krastavac
1 kruška
manja glavica ajzberg salate
rukola (količina po želji)
200g čeri paradajza
po 10 zrna zelenih i crnih maslina

Preliv:
sok od 1 limuna
2-3 kašike maslinovog ulja
2-3 kašike proprženog susama
1 kašičica meda
so
sveža ili sušena nana

Priprema:
Oljuštiti i očistiti povrće, krastavcu odstraniti semenke. Iseckati na komade po želji. Ajzberg salatu iseći na šire rezance. U činiju za serviranje staviti povrće, dodati leblebliju i pomešati sa prelivom koji ste smućkali u teglici. Doterati ukus, dodati po potrebi još ulja ili soli i poslužiti. Možete dodati 1-2 kašike izrendanog parmezana (dobar je i onaj iz kesice). Ukrasiti listićima nane.

Recept je iz časopisa "Moj stan"



Нема коментара:

Постави коментар