12. август 2018.

Bezglutenski kolač sa smokvama i rikotom



Badija je ostrvo u blizini grada Korčula. Od brojnih ostrva u korčulanskom arhipelagu, Badija je moje najomiljenije mesto. Često kajakom odemo i izležavamo se po ceo dan kraj mora, u senci guste borove šume. Dok su deca bila mala išli smo čamcem, takođe na ceo dan. Uvale oko Badije poslužile su im za učenje ronjenja i lova na ježine. "Idemo na ježine" podrazumevalo je izron ježeva koji su se kasnije uz hleb i bevandu kraj mora degustirali. Za ishranu se koriste ženke koje se prepoznaju tako što su okićene tj. uvek je po njima malo nekih morskih biljaka. Prepolove se, operu u moru i jede se samo ikra. Prvi put sam ih probala baš kraj Badije i zauvek sam postala ljubiteljka ove neverovatne delicije. 





Na Badiji se nalazi franjevački samostan, na zemljištu koji su još krajem XIV veka dobili bosanski franjevci na upravljanje. Tokom vekova samostan se menjao i dograđivao, a 1922. ovde je radila gimnazija (osnovana 1909.), internat i sirotište. 1950. samostan se pretvara u odmaralište, pored kojeg se grade sportsko rekreativni tereni. Prava atrakcija su jeleni, koji su tada doneti sa Briona. Pitomi su i posetiocima ostrva često poziraju i neće odbiti hranu koju im ponudite. 2005. ostrvo je vraćeno je prvobitnim vlasnicima, Franjevačkoj Provinciji sv.Jerolima iz Zadra. 







Za ovakve izlete uglavnom smo pakovali vodu, limunadu, bevandu i hleb u slučaju da nađemo ježine. Nekada bi nosili sendviče, a nekada bi ručali u restoranu koji se nalazi na ostrvu. Za popodnevnu užinu uvek bi se umesio neki kolač koji se brzo sprema i ne mrvi se kao na primer kolač sa višnjama ili kolač sa smokvama. Sinovi su mi nedavno rekli da im je odlazak na Badiju u tom dečjem uzrastu, uvek predstavljao avanturu koja je dobijala na značaju kada su lovili ježine ili kada su išli da vade vrše sa ribom iz mora. 



Kolač sa smokvama i rikotom

Sastojci:
3 jaja
80g šećera
1 vanil šećer
230g sira rikote
4 kašike ulja
1 limun
170g bezglutenskog brašna
1 kašičica praška za pecivo
sveže smokve

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom. Dodati sir, sok i koru od limuna i ulje. Izmešati varjačom (može i mikserom uključenim na najslabiju jačinu), pa dodati brašno i prašak za pecivo. Lagano izmešati pazeći da ne ostanu grudvice od brašna. Sipati u pleh i po vrhu poređati prepolovljene smokve, sa unutrašnjim delom okrenutim nagore. Pleh, prečnika 28cm možete podmazati uljem ili obložiti papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 25-35 minuta. Ispečen kolač ostaviti da se ohladi pa tek onda izvaditi iz pleha. Po želji posuti šećerom u prahu. Umesto rikote možete koristiti krem sir, međutim zrnasta struktura rikote i blago kiselkast ukus daju ovom kolaču posebnu notu.



Нема коментара:

Постави коментар