Moj prvi susret sa testom od bezglutenskog brašna završio se neslavno. Hleb koji sam ispekla posle pola sata postao je tvrd kao kamen i nije se mogao iseći, izlomiti, izdrobiti.... Naredni pokušaji bili su malo uspešniji, ali od tog hleba se i dalje nije mogao napraviti sendvič i poneti u školu za užinu.
Krenuli smo nepripremljeni u bezglutenski svet. Doktor je napisao par saveta što se izbora namirnica tiče, dosta toga pronašli smo na Internetu, posebno na sajtu https://bezglutena.wordpress.com/
Pomislila sam da ne bi trebalo da bude zahtevno: dozvoljeno je voće, povrće, meso, riba, jaja i čisti mlečni proizvodi (sir, kajmak, kefir, mleko, jogurt...). Pronašli smo bezglutensku testeninu kao i prilično skup hleb koji je poslužio kao zamena dok se ne ovlada veštinom pravljenja istog u kućnoj varijanti.
Ali, šta za užinu na velikom odmoru?!?!?! Moja ideja da se ponesu makarone sa sirom zapakovane u kutiju ili čak foliju, dočekana je sa zaprepašćenjem. Bez komentara, sa pogledom koji govori sve. Pokušaji da se naprave kiflice ili pogačice bili su totalno fijasko, a o tortiljama da ne pričam. O palačinkama se nisam usuđivala ni da razmišljam. Odlučila sam da zavirim u svesku sa "glutenskim" receptima, već očajna što mi ništa ne polazi za rukom. Otvorila sam svesku i sa prve strane smešio mi se recept za kolač sa višnjama. Najjednostavniji kolač za koji svi imamo recept. Može da se pravi i sa malinama. Čak sam pronašla i kese sa "organik" malinama u zamrzivaču, pa je eksperiment mogao da počne. Prvi pokušaj je, za razliku od spremanja hleba, prošao prilično uspešno, a posle trećeg puta nije bilo nikave razlike u odnosu na glutenski. Muž mi je rekao da se oseti samo razlika u ukusu zbog brašna, sve ostalo je savršeno.
Konačno smo imali užinu narednih 15 dana!
Bezglutenski kolač sa višnjama ili malinama
Sastojci:
4 jaja
1 čaša šećera (čaša od jogurta 2dl)
1 kiselo mleko
2 kašike ulja
2 čaše brašna
1 vanil šećer
1 kašičica praška za pecivo
350 grama malina ili višanja
Priprema:
Umutiti belanca, dodati šećer i vanil šećer i još malo mutiti. Dodati žumanca i kiselo mleko, zatim ulje, pa kada se sve zajedno dobro sjedini dodati brašno i prašak za pecivo. Sipati u podmazan pleh i po testu poređati voće. Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 200C (mada dužina pečenja zavisi od jačine rerne, može biti i duža pa je najbolje prilagoditi svojim uslovima). Dimenzije pleha su 35x24cm.
Ohlađeno posuti šećerom u prahu, koji pravim tako što sameljem kristal šećer u mlinu za kafu.
Molim Vas, koje bezglutensko brasno se koristi za ovaj kolac?
ОдговориИзбришиJa koristim Mix B od Schar-a (dobija se na recept). Mada, možete probati sa nekom drugom mešavinom bezglutenskog brašna npr: Nutrifree, Aleksandrija, Muler...
ОдговориИзбриши