Za sve kojima gluten nije "friendly", kao i za sve koji žele da probaju drugačije ukuse iz bezglutenske kuhinje.
Za dobrodošlicu - Zaher torta.
Bezglutenska Zaher torta
Sastojci:
200 grama putera
200 grama kristal šećera
10 jaja
200 grama istopljene čokolade za kuvanje
200 grama mlevenih oraha ili badema
1 supena kašika bezglutenskog brašna ili gustina
Glazura:
2-3 supene kašike džema od kajsija
150 grama istopljene čokolade
30 grama putera
2-3 kašike vode
Priprema:
Penasto umutiti omekšali puter, pa postepeno dodavati jedno po jedno žumance i lagano mutiti dok se masa lepo ne sjedini. Dodati istopljenu čokoladu, brašno ili gustin (ja koristim Dr.Oetker gustin) i mlevene orahe ili badem. Posebno umutiti čvrst šam od belanaca i lagano, žicom za mućenje, umešati u masu.
Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati testo koje je dosta retko. Prethodno zagrejati rernu na 200C, a kada stavite tortu da se peče, smanjiti na 150C i peći sat vremena (dužinu pečenja prilagoditi jačini rerne). Prečnik pleha je 25cm.
Pečenu tortu izvaditi na tacnu ili na žicu za hlađenje i ostaviti da se postepeno ohladi. Tanko premazati džemom od kajsija i preliti glazurom od čokolade. Služiti sa šlagom ili ako niste sigurni u sastojke, sa čvrstim šamom od belanaca.
Za dobrodošlicu - Zaher torta.
Bezglutenska Zaher torta
Sastojci:
200 grama putera
200 grama kristal šećera
10 jaja
200 grama istopljene čokolade za kuvanje
200 grama mlevenih oraha ili badema
1 supena kašika bezglutenskog brašna ili gustina
Glazura:
2-3 supene kašike džema od kajsija
150 grama istopljene čokolade
30 grama putera
2-3 kašike vode
Priprema:
Penasto umutiti omekšali puter, pa postepeno dodavati jedno po jedno žumance i lagano mutiti dok se masa lepo ne sjedini. Dodati istopljenu čokoladu, brašno ili gustin (ja koristim Dr.Oetker gustin) i mlevene orahe ili badem. Posebno umutiti čvrst šam od belanaca i lagano, žicom za mućenje, umešati u masu.
Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati testo koje je dosta retko. Prethodno zagrejati rernu na 200C, a kada stavite tortu da se peče, smanjiti na 150C i peći sat vremena (dužinu pečenja prilagoditi jačini rerne). Prečnik pleha je 25cm.
Pečenu tortu izvaditi na tacnu ili na žicu za hlađenje i ostaviti da se postepeno ohladi. Tanko premazati džemom od kajsija i preliti glazurom od čokolade. Služiti sa šlagom ili ako niste sigurni u sastojke, sa čvrstim šamom od belanaca.
Pozdrav za novu koleginicu blogerku!
ОдговориИзбришиOdlična torta, odlična inicijativa, jer je bezglutenska ishrana mnogima preko potrebna i jako je dobro kada može da se nađe sve na istom mestu.
Hvala Tanja!!
ИзбришиNadam se da će mnogi "bezglutenci" ovde pronaći ideju za rođendansku tortu, užinu za školu i posao ili brzu večeru.
Predivna tortica!
ОдговориИзбришиBila nam je novogodišnja tortica i dobila je puuuno komplimenata :D
Hvala mnogo na receptu, pravićemo je ponovo ;)
Sretni praznici!
Pozdrav!
Ana :)
Hvala Ana! Baš mi je drago da Vam se svidela! Srećno u Novoj godini!
Избриши