20. мај 2016.

Bezglutenski kolač sa višnjama ili malinama




Moj prvi susret sa testom od bezglutenskog brašna završio se neslavno. Hleb koji sam ispekla posle pola sata postao je tvrd kao kamen i nije se mogao iseći, izlomiti, izdrobiti.... Naredni pokušaji bili su malo uspešniji, ali od tog hleba se i dalje nije mogao napraviti sendvič i poneti u školu za užinu.

Krenuli smo nepripremljeni u bezglutenski svet. Doktor je napisao par saveta što se izbora namirnica tiče, dosta toga pronašli smo na Internetu, posebno na sajtu https://bezglutena.wordpress.com/
Pomislila sam da ne bi trebalo da bude zahtevno: dozvoljeno je voće, povrće, meso, riba, jaja i čisti mlečni proizvodi (sir, kajmak, kefir, mleko, jogurt...). Pronašli smo bezglutensku testeninu kao i prilično skup hleb koji je poslužio kao zamena dok se ne ovlada veštinom pravljenja istog u kućnoj varijanti. 

Ali, šta za užinu na velikom odmoru?!?!?! Moja ideja da se ponesu makarone sa sirom zapakovane u kutiju ili čak foliju, dočekana je sa zaprepašćenjem. Bez komentara, sa pogledom koji govori sve. Pokušaji da se naprave kiflice ili pogačice bili su totalno fijasko, a o tortiljama da ne pričam. O palačinkama se nisam usuđivala ni da razmišljam. Odlučila sam da zavirim u svesku sa "glutenskim" receptima, već očajna što mi ništa ne polazi za rukom. Otvorila sam svesku i sa prve strane smešio mi se recept za kolač sa višnjama. Najjednostavniji kolač za koji svi imamo recept. Može da se pravi i sa malinama. Čak sam pronašla i kese sa "organik" malinama u zamrzivaču, pa je eksperiment mogao da počne. Prvi pokušaj je, za razliku od spremanja hleba, prošao prilično uspešno, a posle trećeg puta nije bilo nikave razlike u odnosu na glutenski. Muž mi je rekao da se oseti samo razlika u ukusu zbog brašna, sve ostalo je savršeno.

Konačno smo imali užinu narednih 15 dana!






Bezglutenski kolač sa višnjama ili malinama


Sastojci:

4 jaja
1 čaša šećera (čaša od jogurta 2dl)
1 kiselo mleko
2 kašike ulja
2 čaše brašna
1 vanil šećer
1 kašičica praška za pecivo
350 grama malina ili višanja

Priprema:
Umutiti belanca, dodati šećer i vanil šećer i još malo mutiti. Dodati žumanca i kiselo mleko, zatim ulje, pa kada se sve zajedno dobro sjedini dodati brašno i prašak za pecivo. Sipati u podmazan pleh i po testu poređati voće. Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 200C (mada dužina pečenja zavisi od jačine rerne, može biti i duža pa je najbolje prilagoditi svojim uslovima). Dimenzije pleha su 35x24cm. 
Ohlađeno posuti šećerom u prahu, koji pravim tako što sameljem kristal šećer u mlinu za kafu.




2 коментара:

  1. Molim Vas, koje bezglutensko brasno se koristi za ovaj kolac?

    ОдговориИзбриши
  2. Ja koristim Mix B od Schar-a (dobija se na recept). Mada, možete probati sa nekom drugom mešavinom bezglutenskog brašna npr: Nutrifree, Aleksandrija, Muler...

    ОдговориИзбриши