4. новембар 2018.

Bezglutenski posni kolač sa jabukama i čokoladom (bez jaja i mleka)



Kako prilagođavate recepte u kojima ne postoji tačna gramaža namirnica? Svi recepti od moje bake su slikoviti: "plava šoljica za kafu puna šećera" ili "lonče za šerbet mleka" ili "dobra kašika masti" "dve tri šake brašna" i tako unedogled. Ne daj bože da plavu šoljicu razbijemo! Ostadosmo bez kolača! I danas, kada nam diktira recepte, a mi mesimo, sve je dobro kada uradimo po njenim merama, bez vagice.  Naravno, mnogi recepti su godinama ponavljani, baka je sve zapamtila u gram, pa nije bilo potrebe da iz stare sveske prepisuje u novu, tako da je umesto merenja na vagici, baka sve prevela u posude koje su joj bile pri ruci. Mama je sve šoljice, kašike i varjače "premerila" pa smo tako dobili metrički sistem "iz šolje u grame". 

Posni kolač sa jabukama je starinski recept koji je baka često modifikovala u zavisnosti od namirnica kojima je raspolagala. Dodavala je cimet, iseckane orahe ili lešnike, med, kakao umesto čokolade, a ponekad i kukuruzno brašno umesto griza. Pogodan je za sve one koji ne smeju jaja, laktozu i orašaste plodove. Kolač je i nakon dan-dva ukusan.




Bezglutenski posni kolač saa jabukama i čokoladom (bez jaja i mleka)

Sastojci:
3 jabuke zlatni delišes (oko 450g)
100g bezglutenskog griza
5 kašika šećera (ili 2 kašike šećera i 3 kašike meda)
1 vanil šećer
100g istopljene čokolade
80ml ulja
300g bezglutenskog brašna
1 kašičica praška za pecivo

Priprema:
Oljuštiti i izrendati jabuke, pa u činiju sa jabukama dodati šećer, vanil šećer i griz i viljuškom izmešati. Zatim dodati čokoladu i ulje pa opet izmešati. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo pa sjediniti u kompaktnu masu. Testo je elastično i možete ga rukama malo oblikovati pre stavljanja u pleh. Papirom za pečenje obložiti kalup dimenzija 12x26cm i staviti testo. Još malo oblikovati veknu da bude svuda jednaka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 30 minuta (prilagodite vašoj rerni, jer kolač ne bi smeo da se prepeče). Kolač izvaditi iz kalupa i staviti na rešetku da se ohladi. Možete u testo dodati cimet, karanfilić, iseckane orahe, lešnike, bademe ili sastojke po vašem ukusu. 



2 коментара:

  1. Zdravo! Jako mi se dopada blog, kao svežem (i pogubljenom) bezglutencu,znači mi svaki recept :) Htela sam da vas pitam, koju čokoladu koristite? Neku za kuvanje ili...? Čitala sam etikete na tablama za kuvanje, ima onih gde se ne spominje gluten ali takođe nije naznačeno da su bez glutena. Kontaktiraću i proizvođača, svakako,ali bi bilo lepo da podelite tu informaciju sa nama. Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Drago mi je da Vam se sviđa blog :-) Trudim se da recepti budu jednostavni kako bi i početnici u bezglutenskom svetu mogli lako da se snađu. Što se čokolada tiče deklarisane su Torras, Frankonia, Happy benjamino (nisam sigurna da li imaju i za kuvanje), a u Aroma marketima možete pronaći i Conad čokoladu. Manner čokolada je bez glutena, a u Hungarikum marketu možete pronaći Cabbo bianco, belu čokoladu. Savršena čokolada je i Nestle noir ako uspete negde da je pronađete jer kao da je nestala sa srpskog tržišta. Ako vam nisu sasvim jasne neke deklaracije najbolje je da kontaktirate proizvođača i tako otklonite sve nedoumice. Na Facebook-u imate grupu "Proizvodi bez glutena" gde možete, kao novopečeni bezglutenac, pronaći dosta korisnih informacija po pitanju prehrambenih bezglutenskih proizvoda. Želim Vam uspešno otkrivanje bezglutenskog sveta!!

    ОдговориИзбриши