12. октобар 2019.

Bezglutenski umak (dip) od avokada i grčkog jogurta


Kako napraviti balans između zdrave hrane i grickalica. Sam termin "zdrava hrana" je malo nezgodan, jer šta je za koga zdravo zavisi od mnogih faktora. Da li osoba ima nutritivne alergije, dijabetes, celijakiju pa zato ne koristi određene namirnice ili jednostavno želi da svede unos prerađene hrane na najmanju moguću meru. Bezglutenske grickalice su skupe, pa da bih napunila činiju perecama potrebno mi je prilično novca. Jer 60g pereca iz kesice za momke od dvadesetak godina nije dovoljna. 

Razbijanje nekih mitova o hrani dovelo je do toga da se svinjska mast na velika vrata vratila u našu ishranu. Kada sam pre nekoliko godina bila u Kanjiži za vreme Festivala kukuruza, posetiocima je poslužen hleb sa mašću posut alevom paprikom kao i sa šećerom, za dezert. Deca su dobila čaj, odrasli kuvanu rakiju. Svi su bili zadovoljni i niko nije oko tog tradicionalnog namaza postavio pitanje da li je zdravo. U svakom slučaju zdravije je od nekih grickalica na kojima piše nula masti, ali stotinu drugih loših sastojaka. Možda je najbolje kada je zastupljeno od svega po malo.

Domaći umaci su najbolja protivteža industrijskim, tako da uz sveže povrće može da se gricne i čips ili tortilja. Uz umak od avokada možete napraviti i Dip od cvekle ili Baba Ganuš pa se uz bezglutensko pivo, Liga šampiona može pratitit bez problema :-)


Bezglutenski umak (dip) od avokada i grčkog jogurta

Sastojci:
1 zreo avokado
4 kašike grčkog jogurta
2 kašike sira (Ella, ABC)
1 čen belog luka
1 kašičica maslinovog ulja
1 kašičica soka od limuna
so
malo krupno mlevene ljute paprike (po ukusu)

Priprema:
Oljuštiti avokado, iseckati na kocke i u blenderu usitniti. Dodati grčki jogurt i sir i napraviti fin krem. Sipati u činiju, dodati zgnječen čen belog luka, sok od limuna i so po ukusu. Lagano promešati sve sastojke, posoliti po ukusu, preliti sa malo ulja i posuti ljutom paprikom. Možete koristiti začine po svom ukusu. Servirati uz povrće iseckano na štapiće (paprika, krastavac, šargarepa, keleraba, stabljika celera, domaće krekere, čips, tortilju). Ako u smesu dodate još malo sira i mlevenog badema (ili oraha) dobićete namaz za sendviče.


1 коментар:

  1. You're so interesting! I don't suppose I've read anything like this before.
    So great to find someone with a few unique thoughts on this issue.
    Seriously.. many thanks for starting this up. This site is something that is needed on출장안마

    the internet, someone with some originality!

    ОдговориИзбриши