13. јун 2016.

Bezglutenska krostata sa kremom od limuna


Svake godine sa Korčule donesemo limun. Svež, domaći, tek ubran. Zapakujemo ga u kutiju i uživamo u njegovom opojnom mirisu sve do Beograda. Auto miriše još nekoliko dana bolje od bilo kakvog osveživača. Obožavam limun. Ovaj domaći rendam u svašta nešto, zamrzavam, cedim... Čini mi se da neki kolači i jela nemaju isti ukus ako u njima nema limuna. Zavisnica od limuna, šta ću!?!?!



Bezglutenska krostata sa kremom od limuna

Sastojci za koru:
230 grama bezglutenskog brašna
30  grama pirinčanog brašna
100 grama kristal šećera
120 grama hladnog maslaca
narendana korica od jednog limuna
1 jaje
1 žumance

Krem od limuna:
35 grama maslaca
2 kašike brašna
2 neprskana limuna (korica i sok)
110 grama šećera
320 ml punomasnog mleka

Priprema:
Pomešajte brašno, so, šećer i koricu od limuna. Dodajte hladan maslac narezan na listiće i pomešajte da se dobiju krupnije mrvice. Kratko umutite viljuškom jaja i dodajte u testo. Zamesite. Testo treba da je kompaktno i da se ne lepi za prste. Po potrebi dodajte još jednu kašiku brašna. Nije potrebno dugotrajno mešenje, već samo toliko da se sastojci lepo povežu. Prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru minimalno 3 sata, a može i celu noć (ili dan, zavisi kada planirate da mesite).

Priprema krema: otopite maslac na tihoj vatri u dubljoj šerpi, dodajte brašno i energično mešajte da se ne stvore grudvice. Postepeno sipajte sok i koricu od limuna, šećer i na kraju mleko. Kuvajte 3-4 minuta ili dok krem ne bude gust da varjačom ostavite trag po dnu šerpe. Pazite da ne bude suviše gusto, možda da vas gustina podseća na puding.

Testo izvadite iz frižidera, odvojite 1/4 a ostatak razvaljajte tanko (debljine oko 3mm). Možete staviti testo između dva papira za pečenje i rastanjiti, lakše je. Testom obložiti kalup sa talasastim ivicama, a višak testa koje prelazi preko ivica isecite nožem. Izbockajte viljuškom i sipajte krem. Testo koje ste odvojili rastanjite i isecite na trakice. Kod mene sečenje nije baš bilo uspešno i nisam dobro podelila testo, pa sam dobila trakice različitih širina. Umutite preostalo belance, dodajte kašiku mleka i premažite trakice da dobiju sjaj. To sam zaboravila :-( 

Pecite u rerni zagrejanoj na 180C oko 35-40 minuta. Pre sečenja dobro ohladite, najbolje bi bilo ostaviti da odstoji preko noći. 

Recept sam pronašla ovde Šta sam promenila? Dodala sam malo pirinčanog brašna, jer mi je testo samo sa bezglutenskim brašnom bilo mnogo lepljivo kao i malo više šećera. Koristila sam Senza brašno i pekla sam u kalupu prečnika 26cm. Bilo je nemoguće ostaviti kolač da se stegne preko noći. Nakon dva sata je nestao!


2 коментара: