31. децембар 2017.

Bezglutenski kuglof sa čokoladom, kokosom i lešnicima





                 Želim vam srećnu i uspešnu 2018. godinu!!!



Bezglutenski kuglof sa čokoladom, kokosom i lešnicima

Sastojci:
250 grama putera ili margarina
259 grama šećera
1 vanil šećer
5 jaja
200 grama pirinčanog brašna (može se upotrebiti i Universal Schar)
100 grama bezglutenskog brašna
1 prašak za pecivo
na vrh noža soli
50 grama mlevenih lešnika ili oraha
100 grama crne čokolade iseckane na kockice
50 grama kokosa
1 dl gazirane mineralne vode

Fil:
200 grama čokolade za kuvanje
50 grama putera


Priprema:
Omekšali puter, šećer i vanil šećer mutiti dok se ne dobije fina kremasta smesa. Dodati jedno po jedno jaje. Poželjno je svako jaje mutiti bar 1 minut pa dodati drugo, jer će se tako dobiti glatka krema. Dodati kiselu vodu i lagano, najmanjom brzinom miksera sjediniti. Dodati prašak za pecivo i brašno, kašiku po kašiku pa lagano mutiti dok se ne dobije fina masa i sve se lepo poveže.

Testo podeliti na dva jednaka dela. U prvi deo staviti 50 grama kokosa, a u drugi iseckanu čokoladu, lešnike i kakao. 

Kalup za kuglof dobro podmazati puterom, posuti pirinčanim brašnom pa dodavati naizmenično kašiku svetlog i kašiku tamnog fila. Možete sipati prvo tamni, pa svetli fil. Pustite mašti na volju i šarajte :-)
U prethodno zagrejanoj rerni peći na 185° oko sat vremena (duže ili kraće u zavisnosti od vaše rerne). 

Ostavite da se ohladi, prevrnite na rešetku za hlađenje i premažite filom od čokolade (čokoladu i puter istopite na pari). Kuglof lagano prebaciti na tacnu za serviranje i ukrasiti po želji.


 Recept je preuzet sa bloga "karlovački kuglof"



Нема коментара:

Постави коментар