11. мај 2018.

Salata od prosa i lebleblija (slanutka)




Odlazak na izlet koji podrazumeva i ručak u nekom restoranu može da napravi veliki problem osobi koja je na bezglutenskom režimu. U mnogim krajevima naše zemlje mnogi ugostitelji uopšte nisu informisani o ishrani bez glutena. Ako se odučite za planinarenje u organizaciji planinarskog kluba, morate znati da umorni planinari na kraju uspešne ture predahnu u lokalnoj krčmi i okrepe se uz čorbu ili roštilj. Ako ste na bezglutenskoj ishrani zaboravite na hranu iz kafane koliko god da je primamljiva, već ponesite svoju. Mislim da se ni konobari neće puno baviti vama dok im objašnjavate šta smete da jedete jer zaista nisu upućeni u materiju. Kao i uvek rešenje je da ponesete svoju hranu, zatražite tanjir i escajg i uživate. 

Planinarenje je pravi mentalni detoks. Koliko god da vam je uspon očekivano ili neočekivano naporan, da je spust kroz gustu šumu, trnje i granje, pa morate da glumite Indijanu Džonsa, da pada kiša, duva vetar ili prži sunce, sigurno ćete se na kraju dana vratiti u grad skroz regenerisani. Upala mišića će vas sutradan podsetiti na sve doživljeno, a tokom nedelje bićete smireni i ništa neće moći da vas izbaci iz takta. Jer priroda rasterećuje i daje energiju. Sad možda zvučim kao Memedović ali jedva čekam subotu i odlazak na Rtanj. Posle duge pauze gojzerice su ponovo spremne za upotrebu, ranac je spakovan, ustajanje je u 5, društvo je već organizovano tako da je dobar provod zagarantovan. 

                      Reka Vrelo 

                        Ram


                      Carska bara

                      Drina

                    Tara

Salata od prosa i lebleblija je odlična za ovakve avanture. Zasitna je, neće se pokvariti, a uz malo svežeg povrća (krastavac, čeri, mladi luk) biće sasvim dovoljna nakon dugačkog i napornog dana. Kuglice od suvih kajsija ili od urmi kao i grickalice u obliku krekera mogu da budu dobra kombinacija.


Salata od prosa i lebleblija (slanutka)

Sastojci:
250g prosa
250g lebleblija (slanutka)
15 čeri paradajza
4-5 srednje tikvice
2 kašike iseckanih badema ili lešnika, mogu i semenke suncokreta
1-2 kašićice maslaca

Preliv od maslinovog ulja, soli, bibera, soka od limuna ili limete, po želji malo tabasko sosa uz začine po ukusu: menta, bosiljak, provansalski začin

Priprema:
Skuvati proso u posebnoj šerpi, a lebleblije u posebnoj. Ako imate one u konzervi samo ih dobro isperite. Pošto se lebleblije dugo kuvaju možete veću količinu skuvati u ekspres loncu i ohlađene stavite u kese pa zamrznite. Ovako su zgodne za uoptrebu za razne salate i variva. Na maslacu propržiti tikvice isečene po želji (kolutovi, četvrtine, štapići). Pazite da se tikvice ne raskuvaju. Možete ih i grilovati. Dodati čeri paradajz i još malo propržiti da paradajz samo malo "klone". Dodati lebleblije posloiti i pobiberiti i još malo sve protresti u tiganju. Proso ocediti i sipati u činiju za služenje. Dodati povrće iz tiganja, pomešti i dodati preliv od ulja i začina po želji. Može se služiti i toplo i hladno.



2 коментара:

  1. I ja volim slične salate, ali moji dečaci ih baš i ne vole, pa onda nažalost nisu često na meniju. Takođe, i leblebije skuvam i zaledim i odledim za nekoliko minuta u toploj vodi kada su mi potrebne.
    Moram da Vam pohvalim tekstove koji prate recepte, jer svaki sa uživanjem pročitam. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Vam draga Ana. Moji su već veliki i probirljivi, pa pokušavam da im "podvalim" ponekad, kada procenim da će se vratiti gladni :-) Mnogi recepti su u stvari neko podsećanje na detinjstvo, drage ljude i događaje pa su eto i pričice jedan detalj svega doživljenog.

    ОдговориИзбриши