16. мај 2018.

Bezglutenski brauni sa brašnom od kestena
                      16.maj - Dan obolelih od celijakije

Pre mnogo godina išla sam sa jednom poznanicom na prezentaciju proizvoda namenjenih dijabetičarima, a povodom dana obolelih od dijabetesa. Ona mi je tada rekla da postoji dan u godini kojim se obeležava i skreće pažnja na probleme i ozbiljnost situacije. Tada mi je bilo drago što ipak postoji svest na globalnom novou da se pomogne ljudima koji svoju bolest nisu birali. 

16.maj je Dan obolelih od celijakije. Pitam se koliko se stvarno vodi računa o obolelima od celijakije? Na recept dobijaju 7 kilograma brašna, što je nedovoljno za ceo mesec. Naravno, ako imate malo dete sigurno će vam ostati, ali ako imate tinejdžere ili studente u kući, dodatna kupovina brašna je obavezna. Uopšteno, bezglutenska hrana je preskupa u našoj zemlji. Nedavno sam pronašla napolitanke od 200g koje koštaju više od 400 dinara. Neverovatno! Drago mi je da su se pojavili domaći proizvođači koji prepoznaju tržište i trude se da nam plasiraju proizvode po razumnim cenama. 

Nedavno sam iz Italije donela punu torbu bezglutenske hrane. Kore za lazanje, lisnato testo (ah, morala sam odmah da ga razvijem, nije izdržalo urpkos termo torbi i ledu), grickalice, vafle, deklarisano zrnevlje (pahuljice, laneno seme, sočivo)... Prijatelji znaju da imamo dva odrasla momka na bezglutenskom režimu i znaju da kod nas hrana nestaje brzinom svetlosti, tako da sa svojih putovanja uvek donesu nešto zanimljivo. Poslednji put to su bili korneti za sladoled i mančmelou. Nema se uvek vremena za mešenje, tako da gotovi proizvodi dobro dođu. Nadam se da će se dažbine koje prate uvoz bezglutenskih proizvoda malo smanjiti, pa da ne moramo da idemo u susedne zemlje u nabavku. 

Bezglutenska hrana je lek. Ne postoji zamena u vidu tableta.

Brašno od kestena otkrila sam pre tri godine u malom selu u brdima Italije. U toj prodavnici, kilometrima udaljenoj od prvog većeg grada, jedan raf je bio predviđen za bezglutenske i proizvode bez laktoze, jedan za dijabetičare i jedan sa vitaminskim suplementima. Volela bih da mogu da odem u neko manje mesto u našoj zemlji i da doživim da trgovci znaju da bezglutenska hrana nije samo ono što misle da Novak Đoković koristi. Mada, da nije bilo njega sigurno bi još dugo tapkali u mraku i pokušavali da objasnimo šta je to gluten i zašto nam smeta. I da nas ne smatraju trendy, fancy ili već izaberite izraz koji bi bio zamena za pomodarstvo.

Brašno od kestena je neobičnog ukusa, lepo se mesi i veoma je popularno u Italiji. 


Bezglutenski brauni sa brašnom od kestena

Sastojci:
240g brašna od kestena
140g putera
40g kakaa
2 jaja
40g samlevenog ili iseckanog lešnika
200g čokolade za kuvanje
120g šećera
1 puna kašičica praška za pecivo

Priprema:
Istopiti na pari puter i čokoladu. U toplo dodati šećer, promešati i ostaviti da se prohladi. Dodati jaja, žicom promešati i dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo.  Na kraju umešati lešnik. U podmazanom plehu (18x29cm) peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20minuta (ili duže u zavisnosti od jačine rerne; moja je dosta jaka). Ohladiti, iseći na kocke pa poslužiti sa kašikom šlaga ili posuti prah šećerom. Pazite da se ne prepeče jer će se dosta mrviti.

link za recept
Нема коментара:

Постави коментар