17. јун 2018.

Bezglutenska keks torta




Najomiljenija torta mog starijeg sina bila je plazma torta. Mislim da je bila obavezna na rođendanskom slavlju od neke njegove 5-6 godine. Sećam se da sam na more nosila plazmu da bi mu baka napravila slavljeničku tortu. Plazma je bila obavezan sastojak odrastanja. Poslednjih šest meseci bezglutenska ishrana je postala način života. Plazma je nestala iz kredenca. Moji pokušaji da napravim savršen plazma keks nisu davali očekivane rezultate tj.ukuse. Stečene navike se teško menjaju. Bila sam baš iznenađena kada sam u prodavnici pronašla bezglutenski mleveni keks od prosa, domaćeg proizvođača i razumne cene. Uspešno je prošao sve testove tako da će u budućnosti biti glavni sastojak torte koju ću praviti po starom receptu.



Bezglutenska keks torta

Sastojci:
Kora:
3 jaja
3 ravne kašike šećera
3 ravne kašike brašna
1 kašika vrele vode
1/2 kašičice praška za pecivo

Fil:
3 kutije mlevenog keksa (900g)
500-600ml fante
300g žele bombona
250g putera
100g šećera u prahu
8 žumanaca
6 kašika šećera

Priprema:
Kora:
Umutiti belanca sa prstohvatom soli i kašikom vrele vode. Dodati šećer, umutiti i dodati žumanca zatim brašno i prašak za pecivo. Obložiti pleh papirom za pečenje, sipati smesu i ispeći koru (peći u zagrejanoj rerni na180°C oko 10-15 minuta). 
Fil:
Sipati keks u dublju činiju, dodati iseckane žele bombone i lagano dodavati fantu. Smesa treba da bude kompaktna i mekša, ali ne i mekana (čvrstina je otprilike takva da možete da napravite mekše kuglice). 

Posebno umutiti 8 žumanaca sa 6 kašika šećera i skuvati na pari. Ohladiti. 

Umutiti puter sa šećerom u prahu i u umućenu smesu dodati hladan fil od žumanaca.

U smesu od putera i žumanaca dodavati malo po malo keksa dok se ne potroši  sva smesa i dok se lepo sve ne poveže. Ovo je malo duži proces pogotovo ako imate slabiji mikser.

Na tacnu za serviranje staviti koru, izbockati je viljuškom i preliti sa 2-3 kašike mleka pa premazati filom od putera i keksa. Ukrasiti šlagom.

Pekla sam u plehu dimenzija 25x35cm i koru sam podelila na dva dela po dužini i dobila sam dve trake koje sam filovala na tacni 35x13cm. Debljina kore je stvar ukusa. Možete je napraviti i u plehu od rerne od 5 jaja i prefilovati istom količinom fila ili napraviti kolač od  polovine sastojaka. Količinu šećera prilagodite ukusu. 



2 коментара: