15. децембар 2018.

Bezglutenske šapice



Mislim da ne postoji slatkiš koji me toliko asocira na zimu kao šapice. Kako jesen polako počne da  prelazi u zimu, tako se iz kutije sa različitim modlicama izvade kalupi, koji se tek krajem marta vrate u kredenac da sačekaju sledeću zimu. Obe bake su imale slične recepte i skoro identične kalupe. Bilo ih je baš puno i često bi nam, dok smo bile deca, davale malo nekog testa da se igramo i budemo mirne jer je njih čekao prilično zahtevan posao. Kada sam porasla i počela da im pomažem, činilo mi se da se je napraviti šapice veoma ozbiljan poduhvat. Podmazati kalupe kojih je baš bilo puno, utiskivati smesu, ispeći, paziti da prilikom vađenja ne puknu, uvaljati u šećer... Pravile su uvek veću količinu, jer je ovo keks koji može dugo da stoji, a one, pored svih obaveza, nisu imale vremena da ih prave svakih sedam dana. Baka zamesi testo, okupimo se oko velikog kuhinjskog stola i uz tipične ženske razgovore pravimo šapice. 

Orasi su pravili presudnu razliku u receptima. Jedna baka je koristila mlevene, a druga sitno seckane orahe. Ja sam pronašla zlatnu sredinu i od ukupne količine oraha odvojim jednu supenu kašiku i sitno iseckam pa pomešam sa mlevenim.

Količina sastojaka u receptu je samo jedna trećina od ukupne smese koju je baka spremala. Modlice možete pronaći kod limara ili na pijaci (moje su kupljene na pijaci u Somboru). Da bi vam kalupi dugo trajali, potopite ih nakon upotrebe u toplu vodu sa malo deterdženta za suđe, a višak testa koje se zalepi po krajevima i očistite mekanom četkicom. Poređajte na krpu i ostavite da se dobro osuše, pa ih čuvajte na suvom mestu do naredne upotrebe.





Bezglutenske šapice

Sastojci:
2 jaja
190g šećera
1 kesica vanil šećera
130g mlevenih oraha (odvojiti 1 kašiku i sitno iseckati)
160g masti
400g bezglutenskog brašna
izrendana korica od limuna (po želji)
šećer u prahu za valjanje

Priprema:
Umutiti mast, dodati šećer i jaja. U kremastu masu dodati orahe, koricu od limuna i brašno pa zamesiti. Testo ne treba da se lepi za ruke. Ako se to desi, dodati 1-2 kašičice brašna. Kašičicom uzimati po malo testa, utisnuti u modlu, poređati na pleh od rerne (možete i na žicu od rerne) i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 10-12 minuta (kraće ili duže, u zavisnosti od vaše rerne). Kalupe podmazati i posuti brašnom samo prilikom prvog punjenja. Dok se prva tura peče, spremite drugu i samo zamenite plehove. Gotove ostavite da se malo prohlade, izvadite iz modle, ponovo je napunite, ispecite i tako dok ne potrošite smesu. Količina masti je dovoljna da se testo ne lepi (ali neke navike zauvek ostaju, tako da ja sve spremam baš striktno po bakinim savetima tj. podmazujem kalupe :-) ). Ohlađene šapice uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.


Нема коментара:

Постави коментар