8. децембар 2018.

Bezglutenska slana pita sa pršutom, sirom i maslinama
Bezglutenski način ishrane zahteva dobru organizaciju. Uf, zvuči kao definicja iz udžbenika! Pre pet godina, kada sam se prvi put suočila sa pojmom "bezglutena" sve je bilo i komplikovano i nemoguće i na kraju krajeva nejestivo. Danas, kada su mi oba sina na ovom režimu i dalje smatram da je zahtevno. Bez obzira što sam savladala skoro sve cake oko pripremanja hrane, mešenja hleba i peciva, spremanja slatkiša. Još uvek sam u panici kada krenu na put ili kada su na predavanjima ceo dan ili kada uveče izađu... Šta će jesti? Večito pitanje svih majki! Međutim, drago mi je da postoje razne grupe na društvenim mrežama i aplikacije koje će bezglutencima pomoći da se snađu i bezbedno ručaju. Deca na sve to gledaju drugačije i kada znaju da će biti zauzeti samo mi kažu "spremi nešto za ceo dan". Kada sam ja zauzeta po nekoliko dana, pa ne stižem pošteno ni kafu da popijem, tada se i oni malo angažuju pa spreme nešto što ne zahteva veliko umeće u kuhinji. 

Slana pita sa pršutom je idealna za početnike u kuhinji jer se lako sprema i pruža mogućnost kombinovanja namirnica. Recept sam pronašla ovde

Bezglutenska slana pita sa pršutom, sirom i maslinama

Sastojci:
3 jaja
180ml gustog jogurta (grčki jogurt)
1/2 čaše od jogurta ulja
3,5 čaše bezglutenskog brašna
1 kesica parmezana
1 čaša mleka
100g pršute iseckane na kockice
50g iseckanih maslina
80g sira (feta ili kačkavalj) iseckanog na kockice
1 kašičica praška za pecivo
so po ukusu

Priprema:
Umutiti cela jaja, dodati jogurt, ulje i mleko. Umešati brašno sa praškom za pecivo pa dodati masline, pršutu i sir. Posoliti po ukusu. Sipati u duguljasti kalup (12x25cm) obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 175°C oko 35-45 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).Нема коментара:

Постави коментар