12. децембар 2018.

Bezglutenski keks sa cimetom i heljdinim brašnom
Danas se u Beogradu otvara Savetovalište za atopiju u organizaciji Nacionalnog udruženja za pomoć i podršku osobama sa alergijom, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani. Sa problemom atopije prvi put smo se suočili kada je mlađi sin napunio šest meseci. Pre 19 godina informacije su se mogle dobiti od doktora, pročitati u nekom specijalizovanom časopisu ili u razgovoru sa prijateljima ili poznanicima. Snalazili smo se kako smo najbolje znali i umeli, donosili smo kremice i hranu iz inostranstva, isprobavali, u nadi da će sve to proći...

Do polaska u školu stanje se smirilo. Inhalator je spakovan u najdublji deo ormara, a ja sam bila  ubeđena da su zdravstveni problemi samo deo odrastanja karakterističan za decu sa slabijim imunim sistemom. Ali... od petog razreda počinju stomačni problemi, zbog kojih moj sin završava u bolnici iz koje izlazi bez prave dijagnoze vezane za stomačne tegobe. Međutim, endokrinolog nam postaje novi najbolji drug zbog dijagnoze hipotireoza hašimoto. Opet ulazimo u začaran krug, sada već upoređujući iskustva podeljenih preko raznih portala i društvenih mreža, ali neko pravo rešenje ne nalazimo. Tek u osmom razredu, baš sredinom decembra, prvi put se susrećemo sa bezglutenskom ishranom. Naše dete, koje se od malena suočilo sa raznim ograničenjima, prihvata novi način ishrane koji mu definitivno menja život. Celu priču možete pročitati ovde . Na svu sreću, ulazak u bezglutenski svet biva mnogo lakši nego kada samo se prvi put suočili sa ekcemom i redukovanom ishranom pre mnogo godina.

Zahvaljujući portalu Alergija i ja, blogu koji sam počela da pišem, radionicama na kojima smo razmenjivali iskustva i brošurama koje su mi postale dostupne, prepoznala sam simptome celijakije kod starijeg sina. I to njenog najgoreg oblika - bez ispoljavanja bilo kakvih tegoba, takozvana asimptomatska celijakija. Osim "guščije kože" na podlakticama koja čak nije bila ni neki veliki estetski problem, moj stariji sin je jedan zdrav momak, bez bilo kakvih zdravstvenih tegoba. Zato je celijakija bila šok za sve nas ali ovog puta smo bili spremni da se lakše uhvatimo u koštac sa problemima koje ona donosi. 

Keksići sa cimetom su odlični za užinu u školi ili na fakultetu, uz kafu ili čaj kao i za višednevna putovanja, jer mogu dugo da stoje u kutiji za keks.
Bezglutenski keks sa cimetom i heljdinim brašnom

Sastojci:
1 jaje
1 žumance
125g maslaca
125g heljdinog brašna
125g bezglutenskog brašna
100g smeđeg šećera  (može i beli)
1 puna kašičica cimeta

Priprema:
Umutiti maslac, šećer i jaja pa dodati brašno pomešano sa cimetom. Zamesiti. Testo ne treba da se lepi za ruke. Ako se to dešava dodati 1-2 kašičice brašna (ako su jaja malo veća potrebno je malo više brašna). Ostaviti u frižideru 30 minuta. Zagrejati rernu na 180°C. Radnu ploču posuti brašnom, rastanjiti testo da bude debljine prsta i modlicama vaditi željene oblike. Peći 10-12 minuta (dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni).


Нема коментара:

Постави коментар