23. септембар 2018.

Umak od boba bez glutena (Bessara dip)




Mama je imala dve velike fascikle pune raznoraznih recepata iz kulinarskih dodataka koji su izlazili uz časopise. Iako se nisam puno bavila kuhinjom u tinejdž periodu, fotografije jela sa raznih meridijana su mi uvek bile privlačne. Sestra i ja smo znale da budemo prilično dosadne kada bi nam se nešto svidelo, tako su neki recepti za kolače i torte nakon isprobavanja završili u maminoj čuvenoj svesci za kolače. Sa slanim đakonijama je išlo malo teže. Mama se držala proverenih recepta i sastojaka i nije puno eksperimentisala. A nije imala ni vremena da potroši pola dana da bi napravila nešto što sigurno ne bi niko probao. Sa slatkišima je bila sigurna. Nekoliko puta nas dve smo probale da napravimo neku pitu ili jelo neobičnog izgleda i uglavnom je posle probanja sve završilo u smeću. Elem, nismo imale iskustva a ni odgovarajuće začine ili sastojke. Očarala nas je jarko obojena posuda za tažin, koju smo probale da nabavimo na tezgi sa grnčarijom ali i to je bilo bezuspešno. 

Recept za Bessaru ili umak od boba takođe se nalazio na popisu recepata marokanske kuhinje. Pomislila sam da konačno možemo da isprobamo bar nešto, ali bob nismo nigde pronašle. Osim izreke "ne vredi ni smrdljivog boba" o bobu više ništa nisam znala. Tako su marokanska kuhinja i bob zaboravljeni, mada sam recept sa umak uredno prepisala. 

Na Korčuli sam prvi put probala bob. Pihtije od boba postale su obavezne na trpezi tokom zimskih meseci. Umak od boba se uz Baba Ganuš i Dip od cvekle odomaćio u mojoj kuhinji pa ga čak i moji momci vole, uz tortilje i pivo. Od Gage sam saznala da je bob pronašla na pijaci u Grockoj pa ću ga potražiti sigurno narednog proleća. Do tada, dobar je i iz zamrzivača.




Umak od boba bez glutena (Bessara Dip)

Sastojci:
400g očišćenog boba
1-2 zgnječena čen belog luka
sok od pola limuna
malo narendane limunove kore
1 kašičica samlevenog ili u avanu istucanog kima
1 kašičica crvene paprike
1/2 kašičice ljute crvene paprike (po želji)
biber i so po ukusu
maslinovo ulje

Priprema:
Ako koristite svež bob, najbolje ga je potopiti preko noći, a zatim sutradan skuvati. Ohladjen očistiti od spoljne opne. Staviti u blender dodati začine, 2-3 kašike maslinovog ulja i izblendirati do željene gustine. Po potrebi dodati još maslinovog ulja. 
Beli luk možete prvo kratko propržiti na malo maslinovog ulja, pa dodati sastojcima u blenderu. Takođe, ako imate ispečenu glavicu luka u rerni takođe možete 2-3 čena izmiksati jer je finog ukusa.
Sipati u činiju i preliti sa 2 kašike maslinovog ulja. Služiti uz tortilje, prepečen hleb ili sveže povrće.

Često umesto maslinovog ulja dodam 40g istopljenog maslaca i tada ovaj umak koristim kao namaz. U nedostatku svežeg, odličan je i suvi bob. Postupak je isti. Ako vam je potrebna mala količina, dovoljno je 200g boba.



Нема коментара:

Постави коментар