16. септембар 2018.

Kolač sa šargarepom i borovnicama bez glutena i jaja


Nedavno, na jednom okupljanju, povela se diskusija na temu zdrave hrane. Šta bi se pod zdravom hranom podrazumevalo i da li nam je dostupna? Zajedničko mišljenje se svodilo na to da se pod zdravom hranom mogu podrazumevati "neprskane" namirnice tj. one koje nisu tretirane raznim hemijskim preparatima. Masti i šećeri su doveli do toga da razgovor preraste u vatreni okršaj pristalica različitih pravaca u ishrani.

Moram priznati da sam dobila kritiku kako moram da povedem računa, jer su mi recepti uglavnom nezdravi i da u svakom receptu ima previše šećera. Pokušala sam da objasnim da nisu možda pogodni za dijabetičare ali su vrlo prilagođeni celijakičarima. Jer je glavni sastojak bezglutensko brašno, koje je za obolele od celijakije lek. Kupuje se u apoteci. U torte kao što su Torta od oraha i malina Torta Caprese ili Kuglof od maka ne ide brašno, ali ima i šećera i čokolade. Moji ukućani ih obožavaju pa ih prilično često pravim. Ravnotežu na trpezi naprave salate ali i umaci koji su se pokazali kao odlična hrana tokom praćenja fudbalskih utakmica. Tako su neprimetno Dip od cvekle i Baba Ganuš uz kupovne tortilje svrstani u kategoriju "ovo ti je super" a Salata od kozjeg sira je uz Pogaču i pivo odjednom bila idealna kao mezetluk uz polufinalnu utakmicu Svetskog prvenstva. 

Kada sam započinjala blog ideja mi je bila da recepti budu jednostavni i dostupni svima. Da sastojci mogu da se kupe i u najudaljenijim prodavnicama u zemlji. Da mame mogu deci da spreme tortu ili užinu od sastojaka koje trenutno imaju u kuhinji i da im nisu potrebne skupe i nedostupne namirnice. Još ako imaju svoje voćke ili baštu sa povrćem! Zdravije ne postoji. Sa ili bez šećera, po izboru.



Kolač sa šargarepom i borovnicama bez glutena i jaja

Sastojci:
150g mlade šargarepe
100g samlevenog badema (lešnika ili oraha)
80g šećera
100g bezglutenskog brašna
50g kukuruznog ili pirinčanog brašna
170ml mleka (kravlje, kozje, pirinčano, sojino po želji)
50g maslaca ili margarina
1 kafena kašičica praška za pšecivo
borovnice
šećer u prahu

Priprema:
Očišćenu šargarepu sitno izrendati i staviti na kuhinjsku krpu da upije višak vlage. Možete ubrusom još malo utapkati jer je potrebno da bude suva. U činiju staviti šargarepu, mleveni badem, šećer, brašno i prašak za pecivo pa varjačom ili viljuškom izmešati. Dodati istopljen puter, promešati i na kraju dodati mleko. Izmešati dok se ne dobije testo bez grudvica. Ako vam se čini da je retko dodajte još kašiku bezglutenskog brašna (umesto kukuruznog ili pirinčanog, možete staviti 50g gustina ili ukupno 150g bezglutenskog brašna). Podmazati ili obložiti papirom kalup prečnika 24 ili 26cm i sipati testo. Po vrhu poređati borovnice ili neko drugo voće. Staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći oko 40 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu. Odličan je kao lagani doručak uz čokoladno mleko ili čaj.


Нема коментара:

Постави коментар