13. јул 2018.

Bezglutenska pogača




Fudbal pratim oduvek. Tata je bio golman. Rekreativac. Sestra i ja odgledale smo nebrojeno treninga i utakmica raznoraznih fudbalskih klubova tadašnje Jugoslavije. Koliko samo televizijskih prenosa. O radio prenosima da i ne govorim. Kada bi se zadesili na putu nedeljom popodne, obavezno smo slušali prenose utakmica. Nije bilo šanse da se sluša nešto drugo. Kada nije bilo nikoga da nas pričuva, vodio nas je na stadion ili na sportske manifestacije. Sport nam je obeležio detinjstvo i mladost. Sestra je odabrala košarku i bila je u tome mnogo istrajnija i uspešnija od mene, prava tatina naslednica. Još uvek mu nas dve čestitamo pobede omiljenog mu kluba iako smo na suprotnim stranama. On uzvraća. Fer plej kao način života.

Kada sam dobila decu, svako Svetsko prvenstvo bilo je obavezno propraćeno skupljanjem sličica. Moji momci još uvek čuvaju albume koje su počeli da popunjavaju od 2002.godine. Tako će i ovogodišnji album biti pohranjen u fioku sa ostalim sportskim uspomenama.


Bezglutenska pogača uz malo suhomesnatih đakonija, sira i neizostavno bezglutensko pivo, pravi je način da se malo "zamezi" dok se prate dinamične utakmice.





Bezglutenska pogača

Sastojci:
550g bezglutenskog brašna
200ml mleka
100ml vode
100ml ulja
kocka kvasca
1 kašičica šećera
2 kašićice soli
100g maslaca, masti ili margarina (rastopljen)

Priprema:

Izmrviti kvasac, posuti kašičicom šećera i preliti sa malo vode i ostaviti pokriveno dok kvasac ne nadođe. Sipati brašno u dublju činiju, napraviti udubljenje i u njega sipati nadošli kvasac, pa dodati mlako mleko i vodu i na kraju ulje. Zamesiti. Ostaviti na toplom da naraste. 
Dasku za mešenje posuti brašnom na koju staviti testo i lagano premesiti. Oklagijom razvući u oblik kvadrata i premazti rastopljenim maslacem. Preklopiti kao pismo, prekriti krpom i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Ovaj postupak ponoviti još dva puta. Formiranu loptu od testa staviti u posudu za pečenje obloženu papirom (papir malo premazati uljem). Testo premazati maslacem i ostaviti još 30 minuta da odstoji. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C 15 minuta, a zatim smanjiti na 180°C i peći još 45 minuta. Dužinu pečenja prilagoditi rerni. Izvaditi iz rerne, prekriti krpom i toplu pogaču servirati na primer uz malo maslinovog ulja i par kapi kvasine (domaće vinsko sirće). Nekoliko zrnaca kapara upotpuniće mediteranski doživljaj. Podjednako je savršena i uz kajmak ili ajvar.


Нема коментара:

Постави коментар