Pre desetak godina, u službi gde sam tada radila, kolači sa makom su u jednom periodu bili veoma popularni. Razmenjivali su se recepti, kolači koje su koleginice donosile na degustaciju bili su remek dela, o štrudlama se pričalo danima, a bilo je i torti, baklava, sitnih kolača... Nije bilo recepta koji nije sadržao mak. Samo što ga u supu nismo stavljale. Ja sam volela štrudlu i rezance sa makom i tu se priča "sve od maka" ili "mak na hiljadu načina" završavala. Previše maka dovelo je do toga da sam ga jedno vreme zaobilazila u širokom luku. Kasnije sam ga vratila u štrudlu i rezance, sve dok nisam pronašla ovaj recept po kome već nekoliko godina pravim kuglof.
Mojoj porodici kuglof je jedna od omiljenih vrsta kolača. U Sremskim Karlovcima, svake godine poslednjeg vikenda u junu, održava se festival kuglofa. Tih dana zaboravlja se na bikini figuru, sve dijete padaju u vodu pred slasnim i mirisnim kriškama. Uvek smo se vraćali kući sa nekoliko novih recepata i sa mirišljavim, u šuškavi celofan upakovanih, kuglofa. Tada još nismo bili na bezglutenskom režimu ishrane. Sve o izradi kuglofa možete pročitati ovde , a možete se prošetati do Karlovaca i "virnuti" u prodavnicu.
Među prvim bezglutenskim kolačima koje sam napravila je kuglof sa makom. Ne sadrži brašno. Pravim ga uglavnom sa bademima, ali ako upotrebite i orahe, nećete pogrešiti.
Bezglutenski kuglof sa makom (bez brašna)
Sastojci:
180 grama maslaca
180 grama šećera
6 jaja
180 grama mlevenog maka
180 grama mlevenog badema
Glazura:
150 grama čokolade za kuvanje
125 grama maslaca
Penasto umutiti omekšali maslac sa 140 grama šećera. Dodati jedno po jedno žumance i mutiti dok smesa ne postane kremasta. Dodati mak i bademe i lagano umešati žicom za mućenje. Posebno umutiti belanca sa 40 grama šećera u čvrst šam i žicom umešati u testo. Podmazati maslacem kalup za kuglof i posuti pirinčanim brašnom, a može da posluži i pirinčani griz (ako nemate bezglutenske prezle). Ne treba koristiti brašno, jer se testo za brašno zalepi i sasvim drugačije izgleda kada se ispeče. Posle nekoliko pokušaja i ovo sam naučila.
Peče se oko sat vremena na temperaturi od 160° -170°C (u zavisnosti od jačine vaše rerne). Na pari otopiti maslac sa čokoladom i preliti preko ohlađenog kuglofa. Trebalo bi lako da se izvadi iz modle. Možete oštrim nožem lagano proći između ivica kalupa i testa i prevrnuti na tanjir ili rešetku za hlađenje. Ja sam kolač stavila na rešetku, ispod sam stavila papir za pečenje i prelila sam ga čokoladom.
Divan recept :)
ОдговориИзбришиJedva čekam da ga isprobam!
Hvala! :)
Hvala:-)
ИзбришиDivno! Koja je ovo čokolada?
ОдговориИзбришиHvala. Tada sam koristila Nestle noir ali više je ne nalazim u Srbiji. Na žalost, povučena je iz prodaje, a bila je odlična. Deklarisane čokolade su Frankonia i Torras. U Aroma marketima može da se kupi Conad čokolada.
Избриши