12. април 2019.

Gluten free Fokača sa heljdinim brašnom (Focaccia) #EatSmartChallenge



Day#5 Cook together - Eat together 

Zajedničko spremanje hrane kod nas se uglavnom odnosi na pripremu roštilja. Društvo se okupi, roštilj majstor raspali vatru, spremi se šopska salata, prepeku somuni i zabava može da počne. Doduše, isto se odnosi i na sve ono što se može ispeći na ražnju. Prvi maj se ne može zamisliti bez ovakvog druženja. Miris pečenog kukuruza asocira na kraj leta i početak škole, pa eto prilike da se okupi društvo i uživa u bezglutenskom specijalitetu :-)



Fokača je praktična za izlete. Možete je napraviti bez bilo kakvih dodataka i malo prepeći na roštilju, pre nego se poslažu glutenski somuni. 


Gluten free fokača sa heljdinim brašnom

Sastojci:
250g bezglutenskog brašna
50g heljdinog brašna
220-230ml tople vode
20g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
1 kašičica meda
4 kašike ulja
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
po želji: masline, čeri, krupna so, ruzmarin

*Ako želite fokaču bez heljde, upotrebite 300g bezglutenskog brašna.

Priprema:
Izmrviti kvasac, dodati šećer i preliti sa malo tople vode. U činiju sipati obe vrste brašna, napraviti udubljenje u sredini i tu sipati nadošli kvasac, med, ulje i so. postepeno dodavati toplu vodu i zamesiti testo. Ostaviti 45 minuta na toplom mestu da nadođe. Zagrejati rernu na 200°C. Pleh ili posudu u kojoj ćete peći obložiti papirom za pečenje ili podmazati uljem. Izručiti testo na sredinu pleha, sipati malo ulja po vrhu i rukama ravnomerno rasporediti. Napraviti prstima ili drškom od varjače udubljenja u koja možete staviti masline, paradajz u ulju ili nadev po želji (može i bez nadeva). Možete posuti krupnu so ili izmrvljeni ruzmarin. Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.



Нема коментара:

Постави коментар