11. април 2019.

Gluten free Piletina u sosu od gorgonzole #EatSmartChallenge





Taste not waste - Love your leftovers četvrti je zadatak #EatSmartChallenge Fokus je na iskorišćavanju preostalih namirnica i spremanju novog, ukusnog obroka.

Naše bake su govorile da se hrana ne baca. Koliko puta je ponovljena ta rečenica, a poseban akcenat je bio na starom hlebu, jer se bacanje hleba smatralo velikim grehom. Od starog hleba su se pravile prženice i prezle, a danas bi to bili brusketi i topli sendviči. Svaku namirnicu možemo iskoristiti na neki način i tako smanjiti prekomerno bacanje hrane. Gledajući iz ugla majke koja svakodnevno sprema bezglutenske obroke za dva mlada momka, kupovina namirnica i priprema hrane je nešto što unapred planiram. Na žalost, kao i svi ostali i ja bacam hranu, međutim, trudim se da deklarisane bezglutenske namirnice maksimalno iskoristim. Prilično su skupe i uvek postoji način da ne završe u smeću. Veliki sam zagovornik reciklaže u svim oblicima i na svim poljima. Životna sredina se tiče svih nas pa treba razmisliti o bespotrebnom bacanju hrane u celom lancu, od proizvođača do potrošača. Svako od nas može uticati na smanjenje količine otpada hrane tako što ćemo maksimalno iskoristiti namirnice koje kupujemo.

Piletina u sosu od plavog sira (gorgonzole) je veoma ukusan način da se iskoristi skuvano ili pečeno pileće meso koje je preostalo nakon obroka. Ako se pronađe i malo zeleniša i testenine dobićete kompletan ručak.




Piletina u sosu od gorgonzole - gluten free

Sastojci:
300g pečene ili skuvane piletine
1 praziluk ili mladi luk
1 tikvica, brokoli cvetić ili nešto drugo zelene boje
250ml pavlake za kuvanje
100g gorgonzole ili nekog drugog plavog sira
200-300ml biste pileće supe ili bujona od povrća
250g makarona, taljatela, njoka, a može se iskoristiti i pirinač ili krompir
ulje, biber, so

Priprema:
Na ulju propržiti iseckan luk i tikvicu ili neko drugo povrće po želji. Dodati piletinu, propržiti i preliti sa kutlačom supe. Kratko prodinstati i dodati pavlaku za kuvanje, još malo supe i sitno iseckanu gorgonzolu. Posebno skuvati testeninu, procediti i pomešati sa umakom. Po potrebi dodati još supe ili tople vode, da bi dobili umak željene gustine. Ako naknadno dodajete supu ili vodu, vratite šerpu na vruću ringlu, samo da malo prostruji. Krompir na primer skuvajte, procedite, pospite sa malo seckanog peršuna i prelijte umakom.




Нема коментара:

Постави коментар