8. април 2019.

Gluten free mus od avokada #EatSmartChallenge




Eat Smart Challenge je sedmodnevni online gastro izazov u organizaciji Švedskog instituta. Projekat "Hrana sutrašnjice" ima za cilj da ukaže na svest o održivom razvoju i globalnom problemu koji se tiče načina uzgajanja, transporta, skladištenja, konzumiranja ali i bacanja hrane. Hrane je sve više,a  glad je sve veća - zvuči kao početak naučnofantastičnog filma o uništenju planete od strane stanovnika iste. 

Kako se danas hranimo? Da li možemo da damo odgovor na čuveno pitanje Žana Savarina, francuskog gastronoma koji je rekao "Reci mi šta jedeš i reći ću ti ko si." Da li je voće i povrće, kao zdrava hrana, pod velikim znakom pitanja zbog upotrebe raznih vrsta pesticida i herbicida? Koliko u mleku i mesu ima antibiotika i da li koke zaista kao na traci nose jaja i nikada ne ugledaju svetlost dana? Da li će nam organska proizvodnja biti jedino rešenje za potomke i da li ćemo kupovati krompir isključivo uz potvrdu da nije tretiran nikakvim hemijskim sredstvima? Da li je uopšte moguće obrađivati zemlju kao nekad i da li bi u tom slučaju bilo dovoljno hrane za sve? Da li ćemo početi da sprovodimo ciljeve održivog razvoja da bi obezbedili poboljšanje kvaliteta života budućih generacija ili će se u jednom delu sveta i dalje 30% ukupno proizvedene hrane bacati, dok će u drugom vladati glad i nestašica pitke vode?

Da li će odgovor na Eat Smart (jedi pametno) izazov biti "Kako jedemo tako možemo da menjamo svet". 

Bezglutenski način ishrane je, hteli mi to ili ne, zaista zdraviji. Mnogi proizvodi koje se ubrajaju u junk food su nedostupni. Ne postoje u bezglutenskom obliku. Od kada smo na bezglutenskom režimu značajno manje hrane bacam. Mislim da brižljivo planiram samo zato što su bezglutenske namirnice skupe. Ovaj način ishrane je lek, direktno utiče na zdravlje obolelih od celijakije tako da se svi trude da jedu što zdravije i da se spremljena hrana maksimalno iskoristi.

#EatSmartChallenge - traje od 08.04 - 14.04.2019. i raspored izgleda ovako :

8.april - Voli zeleno - budi vegetarijanac jedan dan

9.april - Kao naše bake - skuvaj jedan obrok od početka

10.april - Otkrij novo - probaj nešto što nikada nisi

11.april - Spremi jelo od ostataka

12.april - Kuvamo zajedno - jedemo zajedno

13.april - Upoznaj svog farmera - otkrij male proizvođače hrane

14.april - Sam izaberi svoj današnji izazov


Moj današnji izbor je mus od avokada - bez šećera koji je dosta prisutan u ishrani moje porodice, pa je ovo pravi slatkiš za sve one koji vole slatko, a ne žele da koriste beli šećer. Moram priznati da sam ovaj slatkiš dugo deci servirala kao čokoladni puding, da bi napravili balans između zdrave i procesuirane hrane. 




Gluten free mus od avokada

Sastojci:
1 avokado (zreo, da bude mekan, ali ne i gnjecav)
1 banana
1 puna kašika kakaa 
1-2 kašike meda 
2-3 kašike ključale vode

Priprema:
U blender staviti avokado, oljušten i isečen na kocke, dodati izgnječenu bananu i kakao koji ste prethodno poparili sa malo ključale vode. Dodati med po ukusu. Izblendirati u finu pastu. Sipati u čašu i ohladiti u frižideru. Možete služiti sa bobičastim voćem ili sa iseckanim lešnikom.

Нема коментара:

Постави коментар