9. април 2019.

Gluten free "Grenadir marš" ili "Nasuvo" sa domaćom testeninom




Drugi dan Eat Smart  izazova nosi naziv Back to basics - Cook your meal from scratch. Potrebno je da skuvamo jedan obrok kao naše bake, bez bilo kakvih modernih pomagala i od osnovnih namirnica. 

Izabrala sam Grenadir marš ili Nasuvo. Ovaj vojvođanski specijalitet vodi poreklo iz austrougarske kuhinje i originalno se zove Grenadier March. Trebalo je nahraniti vojnike pešadince, tako da su kuvari  osmislili jelo koje je kalorično, jeftino i nije lako kvarljivo. Posebno zanimljiv mi je bio naziv "Nasuvo" jer nisam mogla da ga povežem ni sa jednom pričom, dok nisam pročitala komentar jedne banaćanke koja kaže "Nasuvo je svaka testenina koja nije prilog drugom jelu, pa tako imamo nasuvo sa grizom, nasuvo sa kupusom... pa čak i nasuvo u mleku..." Znači, nasuvo bi bio kompletan obrok.



Moje bake su pravile domaće rezance, a kada bi ponekad pravile i domaću testeninu zvale su je flekice. Da li zbog dece kojima je taj izraz bio simpatičan pa bi jeli sve što bi im se serviralo uz flekice ili zbog nečega drugog, ne znam, nikada nisam pitala. U svakom slučaju, flekice su se servirale sa kupusom ili sa krompirom. Moja deca ih takođe vole i kada sam im rekla šta danas spremam, zaključili su da je neki novi recept u pitanju. Ne znam šta su očekivali od današnjeg ručka, samo je komentar bio "opet flekice, a rekla si da će biti nešto čudnog imena!" Proslediću im link pa neka čitaju :-)




Gluten free "Grenadir marš" ili "Nasuvo" sa domaćom testeninom

Testenina (flekice):
250g bezglutenskog brašna
125ml mlake vode
1 kašičica soli

Fil:
250g krompira
1 glavica crnog luka
1 kašika mlevene crvene paprike
so i biber po ukusu

Priprema:
Prvo napraviti testeninu (flekice). Pomešati brašno i so i postepeno dodavati vodu. Zamesiti testo koje ne bi trebalo da bude previše tvrdo ali ni da se lepi za ruke. Formirati kuglu i staviti na radnu ploču koja je posuta brašnom. Rastanjiti oklagijom, preklopiti dva puta po dužini kore (jufkice) i preseći nožem na pola po dužini. Svaku dobijenu traku seckati u cik-cak nožem i dobijene flekice malo rukama rastresti. Stavljati ih na krpu da bi se prosušile. Možete razvući tanko testo i reckavim nožem iseći trakice ili kvadratiće. Sve ovo možete napraviti i pomoću mašinice za testeninu, ali pošto je danas zadatak "back to basic" dobro mi je došlo da uvežbam pravljenje domaće testenine. Ostaviti testo da se suši na kuhinjskoj krpi.

Oljušten krompir iseći na kockice i skuvati u posoljenoj vodi. Procediti. Na ulju propržiti crni luk, dodati oceđen krompir i jednu kašiku aleve paprike. Kratko prodinstati da se sve poveže. U međuvremenu, u većem loncu skuvati testeninu, vaditi je rešetkastom kašikom i sipati u tiganj sa krompirom. Čim isplivaju na površinu flekice su gotove. Nemojte stavljati odjednom puno testa jer će se zalepiti. Promešati testeninu i krompir i služiti toplo. Odlično je uz neku kiselu salatu, kao na primer barene paprike sa belim lukom.

*umesto domaće možete koristiti bilo koju industrijsku bezglutensku testeninu

Нема коментара:

Постави коментар