31. август 2016.

Bezglutenske vanil kocke sa malinama



Recept za ovaj kolač pronašla sam u maminoj arhivi recepata. Ona je dugo sakupljala recepte iz raznih časopisa, seckala i lepila u posebnu svesku. Uvek je zapisivala poreklo, pa je tako kraj ovog recepta zapisano "Nada". U pitanju je časopis koji je izlazio do kraja 80-ih godina. Možda i duže, ne sećam se. Sličan recept, pod nazivom "Voćna krempita" našao se i u dnevnim novinama "Politika ekspres" u rubrici "Brzi letnji kolači". Manje -više osnova recepta je ista, samo je razlika u količini jaja, pudinga i vode. Recept iz "Nade" je prevagnuo i ovaj kolač pravim tokom celog leta, a pored malina koristim i jagode, kupine, ribizle, a ponekad i borovnice. 

Bezglutenske vanil kocke sa malinama

Sastojci za koru:
1 jaje
6 žumanaca
4 kašike šećera
2 kašike bezglutenskog brašna
2 kašike gustina
1/2 kašićice praška za pecivo

Sastojci za fil:
1 litar vode
4 pudinga od vanile
2 kašike šećera
6 belanaca
180 grama šećera
400 grama malina

Priprema:
Umutite jaje i žumanca, dodajte šećer, brašno, gustin i prašak za pecivo. Sipajte u podmazan pleh sa malo dubljim ivicama. Ja sam pekla u okruglom plehu prečnika 26cm u rerni zagrejanoj na 200C oko 15 minuta. Ako vam se učini da je kora malo tvrđa, možete je preliti sa 3-4 kašike mleka ili soka . Poređajte maline ili voće po izboru.

Od 1 litra vode odvojite 200ml i rastvorite puding, a u ostatak sipajte dve kašike šećera. Dok se voda kuva, posebno umutite belanca sa 180 grama šećera u čvrst šam. Skuvajte puding i u vrelu masu umešajte šam. Bitno je da šerpa u kojoj kuvate puding bude malo dublja, da vam fil ne iscuri. Dobro sve promešajte da se lepo sjedini i ne brinite ako u filu vidite grudvice od pudinga. To se kasnije, kada se lepo stegne, neće ni primetiti. Vreo fil prelijte preko kore i malina i kada se ohladi prebacite u frižider. Pre posluživanja pospite prah šećerom. 

Preporuka iz originalnog recepta je bila da se ceo kolač prelije rastopljenom čokoladom ili da se ukrasi šlagom. Meni je to previše, mislim da je malo sveže samlevenog prah šećera sasvim dovoljno.





Нема коментара:

Постави коментар