22. октобар 2017.

Bezglutenski kolač sa bananama




Pre nekoliko godina, dok sam tražila recepte za kolače koje bih mogla da pravim sa bezglutenskim brašnom pronašla sam i recept za banana hleb . Jedan od retkih koji mi je odmah uspeo i koji daje prostor za razne modifikacije. Ako vam ostane malo suvog voća ili oraha, lešnika, čokolade možete ih iskoristiti da bi dobili drugačiji ukus. Ako ne volite karanfilić (neke podseća na zubara pa ga ne stavljaju u hranu) stavite mao više cimeta, zamirisaće na praznike. Pravi kolač za hladne dane. Fin je za doručak uz toplo mleko ili čaj kao i za školsku užinu, jer se ne mrvi. Suvo i koštunjavo voće daje potrebnu energiju pa je odličan kako za male sportiste tako i za one koji vole duge šetnje po planinama ili još duže vožnje biciklom.




Bezglutenski kolač sa bananama

Sastojci:
125 grama maslaca
120 grama šećera (smeđeg ili belog po želji)
2 jaja
60 ml mleka
2-3 zrele banane (oko 400gr bez kore)
300 grama bezglutenskog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice bikarbon sode
1/4 kašičice soli
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice karanfilića ili prah od 3 izdrobljena cvetića
50 grama samlevenih ili iseckanih lešnika (oraha)
50 grama sitno iseckane suve kajsije

Priprema:
Otopiti maslac i prohladiti. Propasirati banane presom za krompir ili jednostavno dobro izgnječiti viljuškom. Žicom umititi jaja sa šećerom, mlekom i bananama. Pomešati sa maslacem. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, bikarbon sodom, karanfilićem i cimetom pa dodati u smesu sa maslacem. Dodati suvo i koštunjavo voće, izmešati varjačom i sipati u podmazan kalup. Ovog puta pekla sam u okruglom kalupu sa pomičnim ivicama prečnika 26cm. Možete ispeći i u duguljastom kalupu 12x28cm obloženim papirom za pečenje. Peče se na 180°C oko 45-50 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Izvaditi iz pleha, a kada se kolač potpuno ohladi, skinuti papir i iseći po želji.
Količinu šećera prilagodite svom ukusu. U originalnom receptu to je 165 grama. Ako su banane dosta zrele i ako stavljam suvo voće, količinu šećera dosta smanjim, tj. stavim 2 kašike. Možete dodati i 1-2 štangle iseckane čokolade. 



2 коментара: