26. јануар 2018.

Bezglutenski krešenti




Staro pravilo je da u životu ništa ne možete temeljno isplanirati. U stvari, možete planirati, ali da li će se planirano i realizovati..eee, to je pitanje?!

17.01.2018. održana je radionica "Bezglutenske delicije" sa Adrijanom Bručić, damom koja vodi blog "Bezglutenska radost" kao glavnom kuvaricom. Snežana, koja vodi portal "Alergija i ja" je uz pomoć svojih saradnica po drugi put uspešno organizovala radionicu. Prva je održana u decembru kada je priređena radionica ukrašavanja kolačića za decu sa celijakijom,a u kojoj je i moja malenkost učestvovala.

Baš sam se radovala ovoj radionici sa Adrijanom! Delom zbog razmene iskustava sa učesnicima, delom zbog neformalnog druženja i na kraju zbog uživanja u sjajnim delicijama. Međutim, grip je bio jači. Komplikacije me nisu zaobišle tako da se još uvek nisam oporavila, pa se nadam da sam za ovu godinu završila sa bolestima. Što je mnogo, mnogo je. Radionica je uspešno izvedena. Deo sam ispratila preko društvenih mreža, deo u razgovoru sa organizatorkama. Sve u svemu, godina je tek počela tako da se već kristališu neke nove ideje za neke nove radionice.

Recept za krešente dobila sam od Žane kada sam prvi put, pre dvadesetak godina, došla na Korčulu. Ne znam kako se ovaj kolačić kod nas zove, ali što se recepta tiče mislim da širom kulinarske blogosfere kruži jedan isti u osnovi, a da ga samo nijanse razlikuju. Odličan je uz čaj, pa ako ste gripozni sigurno će vam finoća ovog kolačića uz neku knjigu ili film popraviti raspoloženje.




Bezglutenski krešenti

Sastojci:
350 grama bezglutenskog brašna
150 grama šećera
1 vanil šećer
200 grama maslaca
izrendana korica od jednog limuna
1 celo jaje
2 žumanca


150 grama mlevenog lešnika
2 belanca

Fil:
100 grama čokolade za kuvanje
40 grama maslaca

Priprema:
U omekšali maslac sipati šećer i vanil šećer i viljuškom dobro promešati. Dodati jaje i žumanca, koricu od limuna i u kremasto testo dodati brašno, kašiku po kašiku. Zamesiti rukom ili mikserom sa spiralnim nastavcima mekano testo i ostaviti 1-2 sata u frižideru da se stegne.

Praviti kuglice veličine trešnje, umakati u belance zatim u mlevene lešnike pa ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Peku se oko 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Rastopiti čokoladu i maslac na pari i ohladiti, a zatim ohlađene kuglice spajati filom od čokolade. 

Skoro identičan recept pronašla sam ovde. Žanin komentar da se ovaj kolač oduvek sprema kod njih u kući samo je potvrda da se recepti za vrhunske kolačiće tradicionalno prenose kroz generacije i da će kao takvi zauvek biti deo nečije nasleđene zbirke recepata.



2 коментара:

  1. Dobar dan!
    Koji lešnik koristite?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro veče! Uglavnom kupujem lešnike u ljusci na pijaci, jer iz prodavnice u kojoj se prodaju na meru nisu baš bezbedni zbog kontaminacije. Pa krkcam po potrebi.

      Избриши