30. јун 2016.

Sorbe od limuna



Sorbe je ledena voćna poslastica. Dugo sam mislila da je to jedini način da se sladoled napravi u kućnoj varijanti. Baka, koju smo mi deca zvali nana, pravila ga je od malina, ponekad od jagoda, a mogao se napraviti i od kajsija (podsećao je na sladoled hladišu, dok su oni crveni bili domaći rumenko). Savršen je za sve one koji ne smeju da jedu mleko, jaja, gluten, za vreme posta... Može da se napravi od raznog voća, pa čak i oni koji su alergični na neke voćke mogu osmisliti svoju kombinaciju. 
Ovu limunastu varijantu obožavam od trenutka kada sam na moru probala Sgroppino. To je koktel koji se pravi tako što se pomeša određena količina vodke (Stolichnaya vodka ima oznaku gluten free http://www.stoli.com/product/#stoli-gluten-free ) i proseka ( prosecco ) doda se sorbe od limuna i sve se posluži u velikom bokalu sa ledom i listićima nane. 




Sorbe od limuna

300 grama šećera
3dl vode
1,5 šolja soka od ceđenog limuna (8 limunova ili oko 3-3,5dl soka)
1 kašika izrendane limunove kore

Sipajte vodu i šećer u šerpu i kuvajte dok ne počne polako da ključa. Smanjite vatru i dok lagano vri, kuvajte oko 4 minuta. Potpuno ohladite. Dodajte sok i izrendanu koricu od limuna. Dobro izmešajte, sipajte u odgovarajuću posudu i zamrznite do željene tvrdoće. Kugle sladoleda pre služenja pospite izrendanom korom od limuna ili blanširanim i isekckanim bademom. 
Najviše volim sorbe sa slatkim od šumskih jagoda. Podseća me na detinjstvo i nanu, koja je tako nekim običnim stvarima dodavala notu luksuza sa nekoliko voćkica iz tegle slatka.


Нема коментара:

Постави коментар