15. мај 2017.

Jagode sa šlagom - prvi blogorođendan




U filmu "Džuli i Džulija", mlada Džuli počinje sa blogersko-kulinarskim izazovom da za 365 dana isproba 524 recepta iz kuvara Džulije Čajld. Kreće da piše blog ograničena vremenom i brojem recepata jer kako kaže mora da ima rok, pošto joj je najveća mana da ne završava započeto. Meni je sve to bilo zanimljivo i nekoliko puta sam se zapitala da li bih mogla da pišem blog? Volim kulinarske blogove, veliki broj jela po blogerskim receptima je postao sastavni deo moje kuhinje ali da imam dodatne obaveze u moru obaveza - ipak ne. Nekoliko godina kasnije, zbog zdravstvenih tegoba mlađeg sina ušla sam u svet bezglutenske ishrane. Upravo su razni blogovi bili ti koji su mi pomogli da se u početku snađem i organizujem. Nakon razgovora u čekaonici sa jednom mamom iz jugoistočne Srbije (link za tekst) o problemima vezanim za bezglutensku kuhinju ipak sam se odlučila da uđem u blogosferu. Tada mi je sve odjednom postalo lakše i izazovnije nego pre nekoliko godina, a i film sam ponovo odgledala uz usvajanje mantre da jelo ne može biti loše ako se sprema na puteru.

Pre godinu dana napisala sam svoj prvi post. Oh, kako sam samo bila uzbuđena. Od pravljenja torte, aranžiranja, fotkanja, komentara, podrške... Kao i Džuli i ja sam se pitala da li će to iko čitati, da li ću uspeti da na pravi način rutinske recepte pretočim u tekst razumljiv svima, kako ću sve fotkati jer mi fotografija nije jača strana i još nebrojeno mnogo pitanja bez odgovora. Kolege blogeri su bili vrlo otvoreni, pa sam tako na primer od Tanje dobila dosta korisnih informacija i lepu blogo-dobrodošlicu. Inboks je počeo da se puni pitanjima i savetima, a sve moje strahove i neverice raspršio je broj pregleda za recept kuglof sa makom.



Blogovanje mi je donelo i poznanstvo sa damama sa Fejsbuk grupe Bezglutenci iz Srbije kao i sa Snežanom koja svoja iskustva o alergijama nesebično deli na sajtu Alergija i ja i blogu Mama i dete. Tu je i Bilja kod koje sam naučila da ukrašavam medenjake, iako sam bila ubeđena da takvu veštinu ipak ne mogu da savladam. Na radionici kod Verice Brkić Kesić dosta toga sam naučila o pripremi testa od bezglutenskih mešavina brašna, a intervju sa njom možete pročitati na http://www.alergijaija.com/2017/02/07/bezglutensko-brasno/Fejsbuk grupe, u ovom slučaju grupe koje se bave bezglutenskom ishranom, odlična su podrška za sve obolele od celijakije, intolerantne na gluten, alergične na hranu. Uvek mi je drago kada dobijem poruku od neke mame da sam joj dala ideju za školsku užinu, a da je sve sastojke pronašla u obližnjem dućanu što mi je i bio cilj - od sastojaka koji se mogu pronaći u bilo kom marketu, napraviti bezglutensku deliciju.

Nekada je moja prva pomisao na blogovanje bila bespotrebna obaveza, dok je danas blog za mene postao sjajno mesto za učenje novih i usavršavanje postojećih veština, razmena iskustava, upoznavanje "virtuelnih prijatelja" u stvarnom svetu, relaksacija, zabava....

Jagode i maline bih mogla da jedem svaki dan tokom cele godine. Ubedljivo su moje najomiljenije voće, a ukrašene šlagom ili slatkom pavlakom su poslastica zbog koje sam spremna da prekršim sva pravila ishrane, dijete ili nečeg sličnog. Ako imate sreće, kao ja danas, da dobijete domaće jagode, prepustite se njihovom slatkom i opojnom ukusu jer će sezona brzo proći pa je sasvim dozvoljeno da budu sastavni deo sva tri obroka. Sa šlagom ili bez njega. Po izboru.

Uživajte u jagodama i hvala na čitanju tokom ove prve blogogodine. 







5 коментара:

  1. Uvek ti je pisanje bila jaca strana!!! :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Srećan blogorođendan!!! Želim ti da ih slaviš još duuugo, i da nastaviš svoju blogo - misiju, pružanje podrške i pomoći na bezglutenskom putu koji ponekad nije ni malo lak! Nadam se da ćemo uskoro i uživo proslaviti!❤❤❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sneška! Drago mi je da zajedno radimo na širenju svesti o problemima vezanim za ishranu. A proslava je obavezna :-)

      Избриши