2. јун 2017.

Milk šejk sa jagodama



Nedavno sam razgovarala sa drugom čiji sestrić ima dijabetes i koji vredno i uporno trenira. Zimus mu je dijagnostikovana i celijakija pa se naš razgovor sveo na priču o bezglutenskoj ishrani. Kako kaže, taman su se navikli na određen način ishrane kod dijabetesa kada su došla nova pravila. Jako je teško deci u određenom uzrastu da prihvate da ne smeju, u ovom slučaju da jedu, sve što i njihovi drugari. Mnoga deca počnu krišom da jedu ono što ne smeju samo da bi bilia ista među jednakima. Kod mog sina je sedmodnevna glutenska ishrana dovela do minusa od 3kg. Nestvarno! Vratio je on, doduše nakon 15-20 dana, izgubljene kilograme, a meni je negde bilo drago da je shvatio da je bezglutenska ishrana jednostavno njegov način ishrane i da sebi neće puno pomoći ako je bude kršio. Doduše, bio je tada znatno mlađi i to u onim godinama kada se ni po čemu ne izdvaja od ostatka društva, tako da je zaista bilo potrebno mnogo energije da se sve to izgura. 

Teško je u početku deci sa alergijama na hranu osmisliti užine koje će im vratiti potrošenu energiju nakon treninga. Neke namirnice ne vole, neke ne smeju i onda od ono malo prihvatljivih, napraviti nutritivno jak obrok. Potreban je čarobni štapić. 

Mlečni šejk je jedan od onih napitaka u koji možete staviti svašta nešto, što dete možda i ne voli, pa ako se zamaskira, na primer sa omiljenim voćnim ukusom, ono ni ne primeti šta ste sve stavili od neomiljenih namirnica. Moje dete uglavnom ponese termos sa šejkom, tako da ima napitak koji nakon treninga oporavlja i vraća izgubljenu energiju, jer od gotovih proteinskih prahova ne sme ništa. Mleko je po izboru - kravlje, kozje, bademovo, pirinčano...



Milk šejk sa jagodama

Sastojci:
600ml mleka po izboru
2 kašike kuvane lebleblije (slanutka)
2 kašike heljdinih pahuljica
1 manja banana
200 grama jagoda

Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i izmiksati. Ako je gusto dodati još mleka. Po želji se mogu dodati mleveni bademi, lešnik, čia semenke, med. Varijacija ima puno, napravite omiljeni miks i uživajte u rashlađenom i osvežavajućem napitku.


Нема коментара:

Постави коментар