19. август 2017.

Čokoladna vekna bez glutena




Baka je u svom čuvenom špajzu, pored raznih kuhinjskih naprava i zimnice čuvala i neke, njoj bitne predmete. Kako je špajz bio tik do sobe u kojoj smo sestra i ja spavale, obožavala sam da se zavučem u isti i da istražujem. Tokom jeseni bilo je tu grožđa koje se sušilo i opojno mirisalo, zatim lekovito bilje, ujakovi spomenari i ljubavna pisma, neobično dezenirane salvete, kuvari i kulinarske brošure. Među tim brošurama omiljene su mi bile "Najlepši bečki kolači i torte" i "Neobična francuska kuhinja". Recepti mi tada nisu puno značili, ali sam zato bila opčinjena fotografijama. Baka je imala običaj da pored isprobanih recepata stavlja kružiće, pa bi tako jedan kružić značio osrednje, a tri kružića odlično. Čokoladna vekna je kolač koji je osvojio tri kružića, ali i komentar "bez čokolade". Žao mi je što je prilikom izgradnje druge kuće, dosta toga izgubljeno, nešto je greškom bačeno, a nešto možda jednog dana pronađemo na nekom skrivenom mestu na tavanu. Hvala mami što je bila revnosna u prepisivanju recepata, pa je tako i ovaj recept ipak sačuvan. Mada, mislim da bi ga baka i danas bez problema izdiktirala, jer kako je volela da kaže, to je "bečki kolač za mustru bečku".




Čokoladna vekna bez glutena

Sastojci:
4 jaja (sobne temperature)
200 grama maslaca
4 kašike šećera (u originalnom receptu je 200 grama)
230 grama bezglutenskog brašna
100 grama gustina
2 kašike kakaa
4 kašike mleka
2 vanil šećera
1/2 praška za pecivo
100 grama krupno isečenih badema ili lešnika
šećer u prahu za posipanje

Umesto badema može se dodati i čokolada za kuvanje, krupno isečena ili izrendana.

Priprema:
Omekšali maslac umutiti sa šećerom i vanil šećerom pa dodati jedno po jedno jaje. Mutiti mikserom koji je uključen na najmanju brzinu (ili žicom za mućenje, kako inače piše u originalnom receptu). Pojačati brzinu miksera i mutiti dok maslac i jaja ne postanu kremasti. Dodati prosejan kakao, brašno i prašak za pecivo, pa opet smanjiti brzinu miksera i sve lepo sjediniti. Na kraju dodati isečene bademe ili čokoladu, promešati žicom ili špatulom i sipati u duguljast pleh (32x12cm) obložen papirom za pečenje ili podmazan maslacem. U rerni zagrejanoj na 200°C peći između 25 i 35 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Pečen kolač zajedno sa papirom za pečenje izvaditi na rešetku za hlađenje i sačekati da se potpuno ohladi. Skinuti papir, iseći na kriške i posuti prah šećerom.



Нема коментара:

Постави коментар