"Da li možeš da mi napraviš nešto slatko? Ne mora ništa posebno, nešto na brzaka. Neki puding?" Ovo su bila pitanja mog mlađeg sina, dok se napolju sve topilo na 45 i više stepeni i kada mi se ni kafa nije kuvala. Nisam imala nikakav puding u kući, čak ni zrnce pirinča za sutlijaš, jer se bližio odlazak na more pa nove zalihe hrane nisam pravila.
Kao i uvek kulinarski portali su bili od velike pomoći. Pronašla sam recept koji je zahtevao minimalno angažovanje, ali je zato uživanje u istom bilo vrhunsko. Bezglutenska ishrana zaista može da bude jednostavna i pristupačna.
Keskül - poslastica iz turske kuhinje (bez glutena)
Sastojci:
5dl hladnog mleka (za alergičare odlično je pirinčano ili kokosovo)
40 grama kokosovog brašna
60 grama bezglutenskog brašna
60 grama šećera
1 vanil šećer
1 kašika maslaca ili 2 mala paketića maslaca od po 20g
za ukrašavanje - bademi, pistaći, kokos, kakao, sveže voće
Priprema:
U malo veću šerpu sipati hladno mleko, dodati šećer i vanil šećer, kokosovo brašno i promešati. Lagano sipati brašno i dobro sve žicom sjediniti. Staviti šerpu na šporet, mešati žicom sve vreme i kada provri dodati maslac i kratko promešati dok se ne istopi. Skinuti sa vatre, sipati u činijice i pokriti providnom folijom (da se ne stvori korica). Ohladiti. Pre služenja skinuti foliju, posuti po želji lešnicima, pistaćima ili voćem i poslužiti. Ova količina dovoljna je za četiri činijice zapremine oko 1,5-2dl.
Ja dolazim sutra i nadam se ovome...Ja cu doneti veceru,a ti napravi slatkis :-)
ОдговориИзбришиMože :-)
Избриши