9. децембар 2017.

Bezglutenske posne vanilice




Sinonim za sitne kolače oduvek su mi bile vanilice. Moja baka ih i dalje maestralno pravi. Međutim, recept za posne vanilice nije postojao u njenoj svesci za kolače, jer kako kaže "ima mnogo lepih sitnih posnih kolača, zašto bi kvarili vanilice sa margarinom?" Ja sam rešila da pronađem odgovarajući posni recept koji će zadovoljiti bakine visoke kriterijume. Nakon nekoliko pokušaja uspela sam da pronađem odgovarajući i već godinama ih pravim na ovaj način. Baka im je dala visoku ocenu.




Bezglutenske posne vanilice

Sastojci:
400 grama bezglutenskog brašna (Mix B)
250 grama margarina
4 kašike šećera
4 kašike vode
1 kašika limunovog soka
1 kašika jabukovog sirćeta

džem od šljiva (ili drugi, po želji)
prah šećer za posipanje

Priprema:
Iseći margarin na kocke i sa brašnom i šećerom umestiti sipkavo testo. Dodati vodu, limunov sok i jabukovo sirće i zamesiti testo koje ne treba da se lepi za prste. Poklopiti posudu u kojoj je testo i ostaviti u frižideru do sutradan. Premesiti, rastanjiti testo oklagijom i okruglim kalupom ili rakijskom čašicom vaditi krugove. Poređati na pleh obložen papirom za pečenje. Ostatak testa premesiti, ponovo razvući i praviti vanilice. Ovaj postupak ponavljati dok se testo ne potroši. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta ili duže u zavisnosti od jačine rerne. Treba da ostanu svetle. Pazite da se ne prepeku. Kada se skroz ohlade izvaditi iz pleha.  Spajati po dve vanilice sa džemom i uvaljati u prah šećer. Najbolje ih je napraviti 1-2 dana ranije, a što duže stoje sve su lepše.



1 коментар:

  1. Htela sam da koristim svinjsku mast umesto margarina. da li znate koja bi onda bila gramaža? Hvala :)

    ОдговориИзбриши