17. март 2018.

Salata od šargarepe


Nedavno mi je stigla veoma simpatična porukica u inbox uz molbu da predložim nešto što bi se moglo poneti na posao kao ručak. Supermarketi koji imaju gotova jela nikako nisu poželjni zbog ozbiljne kontaminacije, čak i kada je obična cvekla iz tegle u pitanju. Iako u Beogradu postoji gluten free pekara koja vrši dostavu, pica, pasta ili pecivo nisu svakodnevno rešenje na duge staze. Postoje preduzeća koja imaju i restoran za svoje zaposlene ali i tu je nemoguće dobiti bezglutenski obrok. Problem imaju i studenti koji veći deo dana provode na fakultetu. Jedno od rešenja je da nabavite kutije za nošenje hrane i mali termos i da sve to spakujete u simpatične torbice ili cegere i ponesete na posao. Pre nekoliko meseci kupila sam vrlo zgodnu termos posudu, koja je malo šira od klasičnog termosa i malo niža (otvor je oko 8cm u prečniku, a visina je sa poklopcem oko 14cm). Obično je koristim da ponesem čorbu ili neko varivo koje kasnije ne moram čak ni da podgrevam. Plastične posudice za jednokratnu upotrebu su takođe vrlo praktične jer u njih možete spakovati hranu, a posle ih baciti, naročito ako planirate izlazak nakon posla, a ne planirate da uz damsku tašnu nosite i posuđe od ručka.
Šargarepa je dostupna tokom cele godine, a salatica koju sam otkrila često je na meniju kada sam u žurbi i kada nemam vremena da kuvam. Ako ponesete od kuće pohovanu piletinu, komad pečenog mesa, tunjevinu ili sardinu, uz parče hleba ili krekere i neku voćku imaćete na poslu sasvim dobar obrok. Nekada mi je salata od sočiva sasvim dovoljna dok na primer salatu od tikvica i boranije (umesto boba često koristim grašak) rado kombinujem sa tunjevinom. Recept sam pronašla kod Milice na blogu i vrlo rado je spremam.




Salata od šargarepe i badema

Sastojci:
4-5 šargarepa srednje veličine
1 crvena paprika (može i iz turšije)
1/2 ljute papričice (po želji, ako volite ljuto)
1/2 veze peršuna
10-15 zrna badema

Dresing:
4 kašike ulja (može i više, po želji)
2 kašike jabukovog sirćeta 
so
začini po želji (origano, provansalska mešavina, iseckani štapići celera...)

Priprema:
Oljuštiti šargarepu i krupno je izrendati. Staviti u cediljku da se ocedi višak tečnosti (ako je mlada šargarepa u pitanju). Bademe istostirati i krupno iseckati. Papriku iseći na kolutove. Napraviti dresing po svom ukusu i pomešati sa salatom. Iseckati peršun i posuti po salati. Čuvati u frižideru do služenja. Ako volite pikantne salate, možete dodati beli luk, izrendan đumbir ili biber.




Нема коментара:

Постави коментар